Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svag regering hotar vården

/
  • ”S, V och MP hotar i dag drygt 11 000 alternativa vård- och omsorgsföretag med cirka 160 000 anställda”, skriver ­debattören. På bilden Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt, ­bakom dem går Gustav Fridolin.

Annons

Vår gemensamt finansierade välfärd är en grundförutsättning för Sveriges fortsatta utveckling och förmåga att möta framtidens utmaningar. I dag är det en självklarhet att själv få välja hemtjänst, vård och apotekstjänster, på samma sätt som det länge varit möjligt att välja tandläkare, optiker och friskvårdsleverantör.

Utvecklingen har möjliggjorts tack vare att alliansregeringen satt kvaliteten högst, ställt tydliga krav på offentliga och alternativa utförare – som nu följs upp på lika villkor – gemensamt finansierat, lika för alla.

Detta riskeras nu av en av de svagaste minoritetsregering Sverige haft när dess företrädare gör en rejäl vänstersväng med V i ryggsäcken. Den utsträckta handen som statsminister Stefan Löfven ofta talar om, ser vi inget av när S och MP gör upp med V om att kraftigt begränsa villkoren för utförare och företag inom skola, vård och omsorg.

Överenskommelsen mellan vänsterpartierna innebär också att kravet på varje landsting att erbjuda alternativ till patienter i primärvården tas bort. Därtill förbereds att damma av från en av socialdepartementets nedersta lådor, stopplag för alternativt drivna sjukhus. Människors valfrihet underkastas åter politiskt godtycke när S vill ta besluten från patienter och personal och återföra dem till politikers sammanträdesrum.

De politiska pekpinnar som tvingar bort företag, dess anställda och nöjda brukare ses av S som själva garanten för kvalitet. Alliansen och Moderaterna delar inte den uppfattningen.

S, V och MP hotar i dag drygt 11 000 alternativa vård- och omsorgsföretag med cirka 160 000 anställda. De flesta är småföretag med färre än tio anställda. Dessa företag har inte bara skapat fler jobb. De har skapat ökad frihet att välja och därtill förbättrad kvalité i välfärden när kreativa medarbetare själva har fått utveckla vård- och omsorgstjänster som aldrig förr. Vi oroas med alla dem som nu riskerar sina jobb och sina uppskattade verksamheter.

Det innebär inte att det ska vara fritt fram för riskkapitalister. Vi moderater vill se ett skarpt regelverk som säkrar långsiktigheten. Som säkerställer kvaliteten och som snabbt tar itu med dem som avviker från detta, oavsett utförare.

Som moderater och företrädare för allianspartierna kommer vi aktivt lägga konkreta förslag som stärker kvalitet, mångfald, människors valmöjligheter och medarbetarnas kreativitet och entreprenörskap för bättre vård, omsorg och utbildning.

Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot Skaraborg, Moderaternas socialpolitiska talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons