Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En viltmyndighet skulle vara en stor seger för jägarna

/

Annons

Svensk jakt är en av våra största folkrörelser. Våra 300 000 naturintresserade jägare värnar om förvaltandet av våra viltstammar. Frågor om jakt och viltförvaltning har under lång tid till största delen hanterats av Naturvårdsverket men även av Skogsstyrelsen och Jordbruksverket.

Men jägarnas förtroende för Naturvårdsverket har naggats i kanten. Trots detta vill Miljöpartiet flytta ännu mer av styrningen till Naturvårdsverket. Moderaterna och Alliansen vill i stället samordna svensk jakt och viltförvaltning och skapa en ny viltmyndighet, ett förslag som i dag har en majoritet bakom sig i riksdagen.

Förvaltandet av vilt kräver långsiktighet men behöver samtidigt anpassas efter nya förhållanden. Mycket har förändrats sedan Jaktlagen stiftades 1938, inte minst har stammarna växt betydligt. Vi vill att den nya myndigheten får i uppdrag att med bred tvärvetenskaplig kompetens ansvara för jakt- och viltförvaltning.

Moderaterna ser även behovet av en ny jaktlagstiftning. Därför var det väldigt olyckligt att de rödgröna valde att lägga ner Jaktlagsutredningen i förtid. Utredaren Håkan Larsson hade en rad goda idéer som hade behövts utformas ytterligare. Jaktlagstiftningen är redan mer än 75 år gammal. Vi tog därför initiativ till att Jaktlagsutredningen återupptas i vissa delar såsom exempelvis samernas rätt att jaga, jakt på allmänt vatten och jakt i svensk ekonomisk zon. Ett initiativ som idag har en majoritet i riksdagen.

Moderaterna vill att den nya viltmyndigheten ges möjlighet att handlägga vapenlicenser. Det skulle ge kortare väntetider för jägare medan Polisen får mer tid till att bekämpa brott och skapa trygghet. Vi vill även ge i uppdrag åt viltmyndigheten att främja jakt som näring för att gynna svenska jobb, särskilt på landsbygden.

Den rödgröna regeringens oenighet och ovilja att lyssna på jägarna hade kunnat gå ut över svensk jakt och viltförvaltning. I stället innebär nu Moderaternas initiativ att riksdagen kommer lämna viktiga uppdrag till regeringen att fullfölja. För Sveriges 300 000 jägare och viltstammar vore en ny viltmyndighet och återupptagen Jaktlagsutredning en stor framgång.

Jörgen Berglund (M)

Oppositionsråd, Sundsvalls kommun

Isabell Andersson (M)

Ledamot i Kommunfullmäktige, Ånge kommun

Ulf Berg (M)

Riksdagsledamot från Dalarnas län

Ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons