Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett akut läge

Annons

Frågan om Sollefteå akutsjukhus berör alla, oavsett ålder, bakgrund eller partitillhörighet. Det är en ödesfråga som är avgörande för den regionala utvecklingen under lång tid framöver. Vi ser stor potential i hela Västernorrland och tycker det är en självklarhet att alla ska erbjudas ”Lika vård till lika villkor”, precis som den vision och de mål som anges i landstingsplanen. För att det ska kunna genomföras behövs Sollefteå akutsjukhus finnas kvar, sjukhuset behövs för att undvika långa farliga transporter för patienterna och för att erbjuda patienten den närhet till akutsjukvård som är nödvändig.

Vi unga politiker ser framtiden här i Västernorrland. Ökad turism och inflyttning är bidragande orsaker till detta. Men för att bibehålla framtidstro och utveckling av Ådalen krävs en grundtrygghet och grundläggande service där Sollefteå akutsjukhus är en absolut nödvändighet. Sollefteå akutsjukhus är hjärtat i Ådalen, likt småskolornas funktion som nav för byarnas utveckling.

En nedmontering av Sollefteå akutsjukhus skulle för länet innebära, ökad utflyttning, ökad otrygghet, minskade skatteintäkter, tappade specialistkompetenser, minskad patientsäkerhet och ett hårt slag för landsbygden.

När vi ser ut över Sollefteå så ser vi ett hem, en plats där vi vill att unga ska stanna kvar, en plats som de alltid kan kalla för hemma. Men för att det ska kunna besannas, så behövs inte bara en bra skola, fler högskoleutbildningar och ett aktivt centrum, utan också ett fungerande akutsjukhus.

Ett akutsjukhus som man känner att man kan komma till och få den hjälp man behöver utan att behöva åka långa och tidskrävande transporter.

Vi vädjar därför till samtliga landstingspolitiker att se helheten. I frågor som dessa behövs breda partiöverskridande överenskommelser och långsiktiga lösningar med sikte på god akutsjukvård i hela Västernorrland.

Malvina Falk-Hamberg (S)

Förste Vice Ordförande Sollefteå kommunfullmäktige

Johan Andersson (C)

Kommunstyrelseledamot Sollefteå Kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons