Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler lärare, höjda löner, stoppad vinstjakt

/

Annons

Jullovet är över. Elever och lärare går tillbaka till skolan. Tillsammans avgör de Sveriges framtid. Det är en bra skola som bygger ett starkt land, som ger människor möjlighet att växa till att bli de människor de vill vara.

Därför finns få uppgifter som är så viktiga för oss som politiker som att se till att elever, lärare och annan personal i skolan får de bästa förutsättningarna att göra sitt arbete. Ändå är det nog många som går tillbaka till sina jobb efter den här hösten med en viss oro efter alla politiska turer som varit. När den borgerliga oppositionen och Sverigedemokraterna röstade ner regeringens budgetförslag kände även vi oro för att det vi gått till val på och det som skolan är i så stort behov av skulle stoppas.

Därför är det glädjande att Decemberöverenskommelsen ger möjlighet att göra verklighet av de investeringar som kan betyda så mycket för så många elever. Det handlar om en politik för att säkerställa att varje elev som behöver extra stöd ska få det, för att öka attraktiviteten i läraryrket och för att bygga en jämlik skola. Så fort som det är möjligt kommer samarbetsregeringen bland annat att:

- Investera i mer personal i förskolan för att öka kvaliteten och minska barngruppernas storlek.

- Införa en läsa-skriva-räkna-garanti för att alla elever i behov av stöd ska få det innan de lämnar årskurs 3.

- Genomföra en nationell samling för läraryrket där vi gemensamt bestämmer oss för att anställa fler i svensk skola, så lärare kan får mer tid för sitt arbete och klasserna i de lägsta årskurserna kan bli mindre.

- Ge parterna statliga medel för att kunna höja lärarlönerna.

- Investera i en modern och bra arbetsmiljö för lärare och elever.

- Bygga ut elevhälsan, som på många skolor är motorn i arbetet för arbetet elevers trygghet.

- Öppna dörrarna för fler till kultur- och musikskolan.

- Gå vidare med förslagen för att stoppa vinstjakten i skolan.

Detta är investeringar som kan göra skillnad för skolan. Före valet la Miljöpartiet fram dessa som förslag i en plan för vad en ny regering skulle kunna göra under sina första 100 dagar. 100 dagar har nu gått sedan regeringen tillträdde och vi kan konstatera att samarbetsregeringen nu fått möjlighet att påbörja det arbete som både Miljöpartiet och Socialdemokraterna länge sett att skolan behöver. Vi har alla ett gemensamt ansvar att se till att varje barn får en ärlig chans i skolan. Det är inget lätt jobb att vända utvecklingen för skolan, men det är ett jobb som lärare och elever gör varje dag. Som politiker har vi i uppgift att göra det jobbet möjligt.

Gustav Fridolin (MP)

Språkrör

Jabar Amin (MP)

Utbildningspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons