Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga i arbete

Annons

Replik på insändare i Dagbladet 2014-10-21 av Anna Hedensjö Johansson Svenskt Näringsliv

Anna Hedensjö Johansson, regionchef för Svenskt Näringsliv, beklagar sig i Dagbladet den 21/10 över att den nya regeringen slopar bidragen till arbetsgivarna, vilket naturligtvis ingår i hennes jobb. Det handlar om den halverade arbetsgivaravgiften för den som anställer en ung person under 26 år.

Jag skulle förstå kritiken om åtgärden hade minskat ungdomsarbetslösheten. Men så har det inte blivit. I stället har ungdomsarbetslösheten ökat under hela den borgerliga regeringstiden och varit avsevärt högre än i jämförbara länder inom EU. Åtgärden har kostat staten enorma belopp, utan att fler unga fått ett jobb. Ändå vill Anna Hedensjö Johansson fortsätta att ösa ner statens pengar i företagens fickor. Bidraget gällde ju även för de unga som hade hög utbildning och inga som helst problem med att skaffa sig ett arbete. Skattebetalarna fick ett jobb till priset av fyra.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen vill nu använda våra gemensamma skattepengar på betydligt bättre sätt. För det första är det viktigt att unga, som har hoppat av från skolan, kommer tillbaka och fullföljer gymnasieskolan. Utan gymnasiebetyg är det idag nästan omöjligt att få ett jobb. Genom 90-dagarsgarantin kan unga kombinera skola med praktik eller ett jobb och på så sätt både få betyg och en fot in på arbetsmarknaden.

Det är också viktigt att fler svenska ungdomar studerar vidare vid högskola. Det är nödvändigt för våra framtida jobb och vår konkurrenskraft att vi har hög utbildningsnivå i landet. Idag ligger Sverige på tolfte plats av OECD:s topplista på länder med flest högskolestuderande.

Regeringen utökar därför kraftigt antalet utbildningsplatser inom Komvux, Yrkesvux, yrkeshögskola och universitet. Nästa år blir det 18 500 fler platser och 24 000 platser året därpå.

Traineejobb inom vården och omsorgen ger inte bara fler unga jobb. Det behövs också fler anställda för att höja den av besparingar eftersatta kvaliteten inom välfärden. Samtidigt är nya anställda välkomna inför kommande pensionsavgångar.

Regeringens övriga jobbåtgärder, exempelvis byggande av bostäder, upprustning av järnvägar och miljonprogramsområdet, kommer att skapa många nya jobb både till unga och till äldre. Satsningarna inom arbetsmarknadspolitiken riktas särskilt in på unga arbetslösa och långtidsarbetslösa.

Socialdemokraternas mål om lägst arbetslöshet i EU år 2020 står fast.

Ingemar Nilsson ,

Riksdagsledamot (S) Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons