Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga i jobb med centerpolitik

/
  • Nedsatt arbetsgivaravgift innebär stora möjligheter, skriver Emil Källström. (Personen på bilden har ingen direkt koppling till artikeln.)

Annons

När man får sitt första jobb tar man ett första steg in i vuxenvärlden och man växer som människa. I dag är det alldeles för svårt för många unga att få in en fot på arbetsmarknaden och att få det där första efterlängtade jobbet. Och när det första jobbet låter sig vänta lurar ett långvarigt utanförskap runt knuten.

Därför behöver det bli enklare för unga att komma in på arbetsmarknaden. Och framför allt för de allra yngsta. Arbetslösheten är särskilt hög för de unga som söker jobb direkt efter gymnasiet. Så många som en tredjedel av 20-åringarna har varit inskrivna på arbetsförmedlingen medan motsvarande andel för 25-åringarna är en av fem.

Centerpartiet vill göra det enklare för de som är allra yngst och har det svårast att komma in på arbetsmarknaden att få sitt första jobb. Därför har vi drivit på att det ska bli ännu lägre kostnader för att anställa just dessa.

Det har vi också lyckats med. Alliansen lovar tack vare Centerpartiet en ytterligare sänkningar av anställningskostnaden för de allra yngsta. Den som anställer personer under 23 år kommer, om Alliansregeringen får fortsatt förtroende, att få arbetsgivaravgiften nedsatt till 10,21 procent. Den som anställer någon mellan 23-25 får även fortsatt en halverad arbetsgivaravgift på 15,49 procent. Det innebär i praktiken att vi minskar kostnaden för att anställa en ungdom under 23 år som har en lön på 19 000 kronor med omkring 4000 kronor och med 3000 kronor om ungdomen är mellan 23-25 år.

Det här innebär stora möjligheter. I Västernorrlands län berörs 18 670 ungdomar av sänkningen av arbetsgivaravgiften och kostnadsminskningen för att anställa unga blir sammantaget 431 miljoner kronor i regionen. Det är riktigt bra!

Men alla vill inte satsa på jobb till unga. Den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga är ingen självklarhet. Med en rödgrön regering kommer den inte att finnas kvar. De kommer göra det dyrare att anställa unga. Tro mig, fördyringar är inte ett effektivt sätt att skapa fler jobb till unga.

Lägre arbetsgivaravgifter för unga är en centerreform som gör det mer lönsamt att anställa de yngsta. En centerreform som sänker tröskeln för dem som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. En centerreform som ger fler jobb till unga. Det är närodlad politik när den är som bäst.

Emil Källström, Västernorrländsk riksdagsledamot för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons