Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-dagen: Global samling i en orolig tid

/
  • ”FN:s fredsbevarande trupper möter nya utmaningar och behöver ständigt nya bidrag”, skriver debattörerna. På bilden ses FN:s fredsbevarare patrullera på gatorna i Abidjan, Elfenbenskusten, i april 2011.

Annons

FN-dagen den 24 oktober firas i år i en tid av global oro. Konflikterna i Syrien, Irak, Ukraina och Centralafrikanska republiken kräver uppmärksamhet och agerande. Trots stora utvecklingsframsteg går fortfarande en miljard människor och lägger sig hungriga varje kväll. Världens flickor och kvinnor får inte sina rättigheter tillgodosedda.

FN:s fredsbevarande trupper möter nya utmaningar och behöver ständigt nya bidrag. De senaste sex åren har färre än 30 svenska soldater funnits varje månad i FN-ledda fredsfrämjande insatser. Att följa upp det svenska bidraget till Mali med ytterligare bidrag till FN:s fredsfrämjande insatser bör vara en prioriterad uppgift för Sveriges nya regering och utrikesminister Margot Wallström.

2,5 miljarder människor saknar fortfarande tillgång till grundläggande sanitet och 1,2 miljarder människor lever på åtta kronor om dagen. Samtidigt har hundratals miljoner lyfts ur extrem fattigdom under de senaste femton åren. Lika många flickor som pojkar börjar i skolan och tillgången till rent vatten är större än någonsin. I förhandlingarna om nya hållbarhetsmål bör Sverige vara en röst för jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter. Insikten att säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter hänger samman måste stärkas.

Kampen mot smittsamma sjukdomar har varit framgångsrik men ebolautbrottet i Västafrika sprider oro och orsakar instabilitet i redan utsatta länder. Sverige är världens största bidragsgivare per capita och FN har i arbetet mot ebola startat sin första katastrofinsats för hälsofrågor.

På hemmaplan är hatbrott, diskriminering mot samer och romer och organiserad rasism på gator och torg oroande inslag. Sveriges regering måste ta FN:s rekommendationer på allvar och arbeta mer metodiskt för att stärka mänskliga rättigheter även i vårt land.

FN:s råd för mänskliga rättigheter antog för ett år sedan en resolution mot barnäktenskap. Sverige fick den 1 juli en ny lag mot barn- och tvångsäktenskap. Skola, sociala myndigheter och religiösa samfund måste nu samverka för att alla barn ska få vara barn tills de fyller 18.

FN-rörelsen samlar människor med internationellt intresse och gör det möjligt att engagera sig också på lokal nivå. Vi ökar kunskapen om FN och debatterar globala frågor. Svenska FN-förbundets insamlingsprojekt stödjer bland annat FN:s matleveranser i Syrien och arbetet mot barnäktenskap och könsstympning.

I en orolig tid är ett väl fungerande FN i allas intresse. Sverige bör som stor bidragsgivare verka för att FN-systemet reformeras och effektiviseras. En väg är att aktivt driva kandidaturen för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd under åren 2017 och 2018. Medlemmarnas stöd är avgörande för FN ska kunna stå rustat att möta alla de utmaningar som världsorganisationen dagligen måste hantera.

Aleksander Gabelic

Ordförande i Svenska FN-förbundet

Sameer Lafta

Ordförande i Sundsvall/Timrå FN-förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons