Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbättra samverkan och samarbetet mellan landstinget och kommunerna

/

Annons

Vi socialdemokrater i länet, på både kommunal- som landstingsnivå, är eniga om att vi måste göra allt för att förbättra vården av de mest sjuka äldre. Det är en förutsättning för att också komma till bukt med överbeläggningarna. Vi kan konstatera att på senare år har överbeläggningarna på Sundsvalls sjukhus skjutit i höjden. Vi skyller inte på någon, utan problemen, som drabbar patienter, anhöriga och personal måste lösas. Problemen har medfört att patienter fått sina operationer inställda, att patienter placerats i korridorer som i sin tur inneburit stora bötesbelopp för landstinget, men de har också lett till stora arbetsmiljöproblem för personalen. Vi har genom media kunnat följa den infekterade fejden mellan å ena sidan den moderatstyrda kommunen, Sundsvall och det moderatstyrda landstinget som praktiskt taget skyllde på varandra, i stället för att ta tag i problemet. Såväl landstinget som Sundsvalls kommun behöver en ny majoritet och vi socialdemokrater lovar att ta tag i utmaningarna – tillsammans.

Vi socialdemokrater menar, att då ansvaret är delat mellan landstinget och kommunerna så är det viktigt att vi inte bara samverkar, utan vi måste samarbeta på ett tydligare sätt, för bästa möjliga resultat. För patienterna ska det inte märkas att det är två huvudmän som ansvarar för deras vård- och omsorg. För patienterna ska det bara funka. Vi måste, om vi får förtroendet att leda landstinget efter valet i höst, förbättra vården för gruppen multisjuka äldre. I detta ligger till exempel tillskapandet av en sammanhållen vårdkedja, fler korttidsplatser, en garanterad vårdkontakt och möjlighet till mer vård i hemmet. Vi tycker till exempel inte att äldre patienter ska behöva vänta i timtal på akutavdelningarna.

Lyckas vi få ned akutbesöken genom att kommunerna och landstinget tar ett samlat ansvar, så minskas troligen antalet inskrivna i slutenvården och det innebär i sin tur att vi på riktigt kan minimera överbeläggningseländet. Så tänker vi skapa en tillgängligare vård för alla!

Elisabet Strömqvist och Erik Lövgren

Socialdemokraternas kandidater som ordförande och vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Lena Österlund

Gruppledare (S), socialnämnden i Sundsvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons