Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbättrad livskvalitet genom att öka välbefinnandet på jobbet

Annons

I dagarna samlas Miljöpartiets kommun- och landstingspolitiker från hela landet för möte i Sundsvall. Partiet har varit föregångare i frågor om välbefinnande och lycka. Finansmarknadsminister Per Bolund har bland annat motionerat om en politik för ökad lycka. Regeringens politik på området är dock en annan. Den nya arbetsmiljöstrategin lyfter fram värdet av god hälsa, men fokus ligger på att förebygga risker. Att människor inte ska bli sjuka räcker inte, i ett modernt arbetsmiljöarbete måste målet vara att öka välbefinnandet.

Läs också: Vi lärare delas in i två grupper – bara vissa får ta del av lönelyftet

Forskning visar att arbetsplatser med nöjda medarbetare är innovativa och skapar hög kundnytta. Och i en undersökning, genomförd av Novus, kan vi visa att de positiva aspekterna av arbetsmiljön är helt avgörande för ett ökat välbefinnande i arbetet. Resultaten visar att möjligheten att lära nytt, att använda sin kompetens och att få utlopp för sin kreativitet tillhör de absolut viktigaste faktorerna för ett högt välbefinnande. Därför är det olyckligt att så många som en tredjedel av Sveriges tjänstemän och akademiker endast i låg utsträckning får lära nytt och använda sin kompetens fullt ut i sitt arbete.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Undersökningen visar också att det är stora skillnader i välbefinnandet kopplat till ålder och kön. Situationen är värre för kvinnor än för män. För män ökar nöjdheten i slutet av arbetslivet medan den minskar för kvinnorna. För kvinnorna kan man se att nöjdheten är låg i början av arbetslivet, når sin högsta nivå i medelåldern för att falla tillbaka under de sista åren i arbetslivet.

Välbefinnandet är också kopplat till var i landet man bor. Norrland är den region med lägst välbefinnande i arbetet i Sverige. Norrlänningarna upplever också i mindre utsträckning att deras kompetens tas tillvara och de är mindre nöjda med chefens tydlighet i förväntningar och feedback.

Läs också: Förbättra reglerna i offentlig upphandling

Nu måste regeringen agera. Välbefinnandet har nämligen minskat i svenskt arbetsliv sedan 1970-talet. I en delrapport från Jobbhälsobarometern uppger nästan 20 procent av Sveriges medarbetare att de minst några gånger i månaden känner psykiska obehag inför att gå till jobbet. Det motsvarar omkring 900 000 personer på hela arbetsmarknaden och här syns också ett tydligt samband med sjukskrivningar.

Både som regeringsparti och som ett parti som intresserat sig för alternativa mått på välfärd, har Miljöpartiet ett särskilt ansvar för att driva på för ökad kunskap om och lyfta upp välbefinnande i arbetet på den politiska agendan. Detta bör göras genom att regeringen tillsätter en kommission för ökat välbefinnande i svenskt arbetsliv. Låt mötet i Sundsvall blir startskottet för ett ökat välbefinnande i arbetet. Det gynnar enskilda verksamheter och samhällsekonomin samtidigt som livskvaliteten förbättras.

Sofia Larsen

Ordförande Jusek

Daniel Lind

Samhällspolitisk chef Jusek

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons