Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagande är inte guld och gröna skogar

Annons

Ett debattinlägg från Peter Wiklund, SEKO Mellannorrland, (17/5) har gjort många företagare upprörda. Åtskilliga har hört av sig till oss.

Det som upprör är bland annat det här påståendet: Problemet i Sverige är att när villkor för företagare förbättras så innebär det ofta att villkor för löntagare försämras. Det är ett grundlöst påstående. Är det verkligen vad SEKO anser?  Och skulle medarbetare få bättre villkor om företagsklimatet försämras? I själva verket är det så att ett bra företagsklimat i sig gynnar bland annat integration, positiv befolkningsutveckling och god offentlig ekonomi. Att företag går bra ligger i allas intresse, inte minst medarbetarnas. 

Flera av de företagare som kontaktade oss påpekade att många inte vet hur det är att vara företagare. För flertalet företagare låter 40-timmars arbetsvecka som en dröm. Företagare har ett sämre socialt skyddsnät och tar betydligt större ekonomiska risker än anställda gör. Sverige behöver fler företag.  Fyra av tio företagare är över 50 år. Lyckligtvis kan sju av tio ungdomar tänka sig att bli företagare. Men för att det inte bara ska stanna vid en tanke krävs ett bättre företagsklimat.

Kunskap om företagares villkor är viktig. Peter Wiklund borde pröva att byta jobb med en företagare för en dag eller en vecka. Då skulle han förstå att företagande inte handlar om guld och gröna skogar utan om ett hårt arbete. Troligen skulle han också inse att bra villkor för företagande är bra för alla.

Peter Germer, Företagarna, Västernorrland

Malin Sjölander, Svenskt Näringsliv, Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons