Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhindra gifterna i Östersjön

/

Annons

Östersjön ger mer än bara möjlighet till rekreation och nattbad, det är ett för vårt välstånd och för den biologiska mångfalden helt avgörande innanhav. Det är också ett hotat hav och dess tillstånd kräver större uppmärksamhet. Ytan på den del av botten som lider av syrebrist som uppkommit till följd av övergödning och av gifter som läckt ut omfattar nu cirka 60 000 kvadratkilometer. Det är för oss därför uppenbart att det krävs en tydlig handlingsplan för att rädda Östersjön och dess djur- och växtliv, för situationen riskerar att förvärras ytterligare. I Östersjöns djup finns något som skulle kunna förvandla botten till ett gifternas Atlantis. På botten finns sedan årtionden mängder med vapen, gifttunnor och sjunkna skepp. Ett typiskt exempel är de cirka 22 000 tunnor innehållandes kvicksilver som dumpats i Sundsvallsbukten. Dessa tunnor fylldes med kvicksilver uppblandat i cement och dumpades i havet för årtionden sedan. Det finns nu en risk att kvicksilvret skulle gå upp i det biologiska kretsloppet till följd av tunnornas kraftiga erodering. Detta skulle få förödande miljökonsekvenser och det är helt oacceptabelt att inte mer görs för att åtgärda detta. Dessa tunnor är inte bara en regional angelägenhet utan är även viktig för utvecklingen i Polen, Finland och på Åland. Gifterna i vattnet tar inte hänsyn till territorialgränserna och vi behöver samarbeta över dessa för att förhindra denna miljökatastrof.

Sveriges regering har tillgång till bilaterala kontakter med länderna kring Östersjön och frågan bör drivas i den Helsingforskommission som finns för att värna Östersjöns miljö, men frågan kräver också regional och kommunal uppmärksamhet.

Vad som krävs är ledarskap och samordningsansvar, ett ansvar vi hoppas att Sverige vill ta.

De dumpade kvicksilvertunnorna i Sundsvallsbukten är för boende och verksamma i Västernorrland ett välkänt problem, men liknande utmaningar finns i bland annat Gotlandsdjupet och utanför Bornholm där bomber från andra världskriget dumpades efter krigets slut.

Vi vill därför se en övergripande genomgång av den information som finns kring dumpningsplatserna och en handlingsplan med tydliga prioriteringsordningar behöver tas fram.

För att lyckas med detta behöver samtliga regeringar - men även lokala styren - bidra med information kring i vilket skick och var avfall på respektive territorium finns.

Tidigare misstag får inte bli en mardröm för Östersjön, där problem vi idag inte ser riskerar att äventyra hela innanhavets framtid. Det är dags för svenska beslutsfattare på samtliga nivåer att visa politiskt ledarskap.

Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C)

Emil Källström, Riksdagsledamot (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons