Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola är främst för föräldrar – inte barn

/

Annons

Låt barnen bli vinnare – det var det Kristdemokraterna och jag själv lovade dig i valrörelsen att arbeta för. Jag är helt övertygad om att det behövs ett parti och politiker som ständigt försöker se saker just utifrån barnens perspektiv. När Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och ja till och med Centerpartiet, skriver i sin kommunala budget "Alla barn har rätt till förskola. Vårt mål är att alla barn får så mycket förskoletid som barnet har behov av" då inser jag att det verkligen behövs en annan röst i Sundsvalls politiska debatt. 

I år firar barnkonventionen 25 år. Barn har många rättigheter, ja barnkonventionen innehåller 54 artiklar. Kristdemokraterna arbetar för att den ska vara en del av den svenska lagstiftningen. Barnets bästa ska komma främst när beslut fattas som rör barn. Barn har rätt till ett hem, social trygghet, lek, vila och fritid, för att nämna några rättigheter. För mig känns det väldigt främmande att prata om barns rätt till förskola, om man då menar de allra första åren i ett barns liv. Men här tycker vi partier uppenbart olika. Förskolan ska givetvis vara av: bästa kvalité, ha små barngrupper om högst 12 barn per grupp, vara flexibel vad gäller tider på dygnet, och vara tillgänglig för alla barn. Behovet av förskola kommer inte först och främst från barnen utan från oss vuxna, detta för att vi vuxna ska kunna arbeta. 

Enligt barnkonventionen har föräldrar ansvaret för barnets uppfostran och utveckling, statens roll är att hjälpa och stötta föräldrarna. Barn har rätt till sina föräldrar det ska vara utgångspunkten inte rätten till förskola. Barn har också rätt att vara olika därför kan jag inte förstå det motstånd som finns i Sverige och Sundsvall för olika varianter av barnomsorg. Jag vill se ett Sundsvall där föräldrar och barn får mandatet att bestämma över hur de kanske viktigaste åren i en människas liv (de tre första) ska se ut. Jag säger därför ja till vårdnadsbidrag, barnomsorgspeng även för de som är hemma med sina egna barn, fler initiativ till pedagogisk barnomsorg (tidigare kallat dagmammor) och flera olika utförare av förskoleverksamhet. 

I Kristdemokraternas, Moderaternas och Folkpartiets budgetförslag, som kommunfullmäktige tog ställning till i måndags, har vi satt av en extra miljon kronor varje år för att öka valfriheten i förskolan. På sikt hoppas jag också att vi kan införa ett kommunalt vårdnadsbidrag i Sundsvall. Tyvärr visade Sundsvalls styrande majoritet S, V och C, vid budgetomröstningen inget intresse av att sätta barnens behov först.

Kalla mig anti-feminist och gammaldags om du vill, men jag är övertygad om att vi behöver flytta fokuset från att sätta vuxna i första rummet och faktiskt sätta oss ner och se världen lite mer utifrån barnens perspektiv. 

Liza-Maria Norlin 

Gruppledare Kristdemokraterna Sundsvall, riksdagskandidat val 2015

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons