Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal moderatmedicin hjälper inte

/
  • Susanne Eberstein och Ingemar Nilsson anser att Moderaternas jobbpolitik är otillräcklig.

Annons

Replik på insändare från Lena Asplund och Eva Lohman, ST den 29 november

Sverige står inför stora utmaningar. Då behövs klok politik för att möta dessa utmaningar.

En stor del av dem har sin grund i den politik som fördes under Alliansregeringarnas åtta år vid makten. Högre arbetslöshet, ökade klyftor och inte minst, ett budgetunderskott om 75 miljarder kronor. Därför är det svårt att förstå att länets moderata riksdagsledamöter Lena Asplund och Eva Lohman förslår ännu mer av denna misslyckade politik. I sin debattartikel lyfter man fram fyra förslag ur den moderata budgetmotionen på hur Sverige ska klara en del av de utmaningar de själva bidragit till. Ungefär som under sin regeringstid så ordinerar man till 75 procent fel medicin.

Första jobbet-avdrag: Här föreslår man alltså ett sjätte jobbskatteavdrag. Som vanligt ger det mer till den som är högavlönad än till den som har låg inkomst. Hur det skulle leda till fler jobb säger man inget om. Det är naturligtvis inte heller syftet. De fem första jobbskatteavdragen har lett till urholkad statsbudget, högre arbetslöshet och ökade klyftor. Vi behöver inte mer av det.

Första jobbet-anställning: Detta kreativa förslag är ännu ett i raden av otrygga anställningsformer som man är Europamästare i. EU har skarpt kritiserat Sverige under Alliansregeringens tid för att missbruka möjligheterna att stapla olika former av tidsbegränsade anställningsformer på varandra. Svensk arbetsmarknad blir inte bättre av fler otrygga anställningsformer.

Ansträngningar för att få det första jobbet: Som om det inte redan var tufft nog kräver moderaterna i gammal god högerstil, mer piska, mer krav på den som är arbetslös. Svensk arbetsmarknad behöver mer av ordning reda, schysta villkor, inte mer av kvasikrav på dem som redan har det tuffast.

Rusta med kunskap: Äntligen, här träffar Lena A och Eva L hyggligt rätt. Kunskap är den viktigaste insatsen för att rusta alla människor för dagens och morgondagens arbetsmarknad.

Därför satsar också vi Socialdemokrater ordentligt på utbildning till jobb i vår budget, som just nu behandlas i riksdagen.

6 000 nya platser på Yrkeshögskola och första steget mot obligatorisk rätt till kommunal vuxenutbildning är ett av våra inslag i budget för att ge alla bättre möjligheter att ta de jobb som redan finns. Här borde vi gemensamt kunna hitta en väg framåt.

I den tuffa och utmanande tid Sverige nu befinner sig i behövs mer av samverkan och samarbete. Vi behöver mer sammanhållning och minskade skillnader. Vi socialdemokrater är beredda att bidra till en sådan utveckling. Frågan är om Lena Asplund, Eva Lohman och moderaterna är det?

Susanne Eberstein,

riksdagsledamot (S)

Ingemar Nilsson,

riksdagsledamot (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons