Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör det enklare att hitta finansiering

/

Annons

Det börjar talas alltmer om småföretag och deras ekonomiska situation i Sverige vilket är bra. Vi behöver inse hur viktiga de små företagen är för tillväxten av nya jobb, speciellt som det visar sig att fyra av fem nya jobb skapas i småföretag. Redan år 2012 så påpekades det i ett pressmeddelande från Europeiska Kommissionen att småföretag skapar 85 procent av alla nya jobb. Dessutom lyfts det fram att mikroföretag, vilket handlar om företag med färre än tio anställda stod för 58 procent av nettosysselsättningen, och nya företag som är yngre än fem år står för en stor majoritet av de nya jobben.

För ett nystartat småföretag så kan det vara mycket svårt att få ekonomin att gå ihop, och kunna växa, och det bland annat på grund av bankernas räntenivåer och krav på säkerheter. Tyvärr har det visat sig att småföretag har problem att få ihop till startkapitalet, samtidigt som de ofta har små vinstmedel som kan användas för att återinvestera i företaget. Dessutom visar det sig att hela 56 procent av småföretagen har mycket svårt att få banklån för att kunna genomföra sina investeringar.

Fler småföretagare har tyvärr den erfarenheten att bankerna inte vill erbjuda lån eftersom de anser att risken är för stor. Att bankerna har kommit att bli mycket mer riskmedvetna beror på den globala finanskrisen.

Att svårigheterna med finansieringen påverkar har fler företagare tagit upp, och det är inte bara problem med att inte få lån, utan det handlar också om att långivarnas höga marginaler kan leda till att expansion hindras. Dessutom uppges i en rapport från år 2014, att ett av sex småföretag anser att finansieringsmöjligheterna tyvärr har försvårats under det senaste kvartalet.

Svårigheterna att få lån och checkkrediter av bankerna riskerar att ta udden av entreprenörskapet, och att vi samtidigt riskerar att missa många duktiga människor som kan och vill starta och driva företag.

Därför anser vi att det är viktigt att underlätta finansieringen av småföretag, så de kan starta, växa och anställa nya medarbetare. Detta är viktigt därför att i dag är det fyra av fem nya jobb som skapas i småföretag, och att de står för 58 procent av nettosysselsättningen.

Finansieringsmöjligheterna för småföretag är en ödesfråga. Detta därför att utan säker finansiering så blir det för dyrt för småföretag att anställa nya medarbetare.

Mikael Drakenberg

Statsvetare, skribent och omvärldsbevakare

Jennifer Lind

Vd för Städsällskapet och kommunpolitiker (M)

Sami Sulieman

Vd för finansbolaget Prescott Lewis

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons