Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Sundsvall till Norrlands bästa cykelstad

/

Annons

För Miljöpartiet är en attraktiv stad en grön stad, en stad som utgår från de som går, cyklar och reser kollektivt. Därför är det viktigt att kommunen satsar mer på ökad cykeltrafik året runt och gör Sundsvall till Norrlands bästa cykelstad. Dessa satsningar kommer också att göra Sundsvall till en modern, mänsklig och miljövänlig stad. Miljöpartiet vill omvandla Sundsvall till en attraktiv cykelstad genom att bygga sammanhängande och bra cykelinfrastruktur, ha en god standard på cykelvägnätet året om, ge stöd och tjänster som underlättar cykling och upprätta en kommunikationsstrategi för att få flera att cykla.

Vi vill prioritera cykeln i planeringen så att cykelns roll ska synas i stadens stadsutveckling och att cykelfrågorna ska komma in tidigt i processen. Trafiken i staden måste därför lösas genom en helhetssyn på de olika transportmedlen. Cykel- och kollektivtrafiken ska bli norm i den kommunala stadsplaneringen och därför behöver Sundsvalls kommun inrätta en cykelplan.

Vi vill ha sammanhängande och bra cykelinfrastruktur. Det ska gå att cykla i staden utan att cykelbanan plötsligt tar slut. Cykelvägar och cykelparkeringar ska få tillräckligt utrymme så att cyklandet blir framkomligt, komfortabelt, tryggt och säkert. Vi vill dessutom införa cykelfartsgator. En cykelfartsgata är en gata där cykel är normen och där biltrafiken får anpassa sig till hastigheten efter cyklisterna.

För att kunna höja cykelns status som transportmedel och för att få fler att cykla, ska cykelvägarna vara trygga och bekväma året om. Detta innebär god vinterväghållning, sopning av cykelbanor, fungerande belysning och jämn beläggning.

Vi vill förbättra och utveckla stöd och tjänster riktade till cyklister utifrån efterfrågan från cyklisterna och de möjligheter som teknikutvecklingen ger. Därför vill vi införa ett cykelhyressystem, inrätta en digital cykelkarta med cykelreseplanerarfunktion och uppföra cykelstationer med luftpumpar, kartor och annan information på lämpliga platser längs med cykelstråken.

Miljöpartiet anser också att genom en kommunikationsstrategi ska kommunen tydliggöra att cykling är ett prioriterat område och på det sättet motivera folk att cykla. Vi vill därför införa cykelundervisning i alla grundskolor och inleda samarbete med polisen för att informera om trafiksäkerhet. Vi vill också genomföra kampanjer för att öka antalet cyklister och förmedla vett och etikett och inrätta ett Cykelråd för att förbättra dialogen mellan kommunen, intresseorganisationer och cykelbranschen.

Angel Villaverde (MP)

Kf gruppledare

Maria Algottson (MP)

Ledamot i Kommunstyrelsen

Tina Hellberg (MP)

Ledamot i Kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons