Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har vi modet, öppenheten och viljan att lyckas?

/

Annons

I våras kunde vi ta del av tankegångar som säger att vi i Sundsvall ska sikta på att bli ett lokalt IT-svar på Silicon Valley i Kalifornien. Det är en bra målsättning, men är den realistisk och trovärdig? Kanske, om vi gör nödvändiga förändringar i vårt sätt att verka och vara.

Sundsvall beskrivs ofta som en mycket stark IT-stad och till viss del stämmer den bilden. Våra statliga verk, som till exempel Försäkringskassan, CSN, SPV och Bolagsverket bidrar till att det finns stor efterfrågan på IT kompetens.

Denna efterfrågan har gjort att Sundsvall har många IT-konsultföretag etablerade på orten och branschen sysselsätter i dag cirka 5 000 personer. Det är bra och en god grund att stå på. Men den grunden skapar inga möjligheter till att vara med och konkurrera på världsmarknaden inom det som idag ligger i framkant av utvecklingen. Områden som till exempel Internet of Things, Internet of Everything, WebRTC, Realtime Communication och High perfomance Computing.

Framtiden inom dessa områden formas av kreativa människor med ”galna idéer” och en drivkraft att förändra och skapa utveckling. Deras kompetens och kreativitet knyter samman människor och maskiner för att skapa nya typer av appar, tjänster och lösningar. Tekniken gör det möjligt att skapa saker som vi kanske inte tror är möjliga att åstadkomma.

Den utvecklingen sker inte i Sundsvall i dag och för den delen inte heller så mycket i Sverige, utan i USA, Sydafrika, Israel, Australien, Indien och Ryssland. Ska vi som liten region klara av att möta den allt hårdare konkurrensenen från omvärlden, är det den typen av kreativ kompetens som vi måste locka till oss. Klarar vi inte av det riskerar Sundsvall sakta men säkert tappa mark mot andra regioner i Sverige och övriga världen och på lång sikt gå miste om möjligheten att vara en expansiv stad.

Menar vi allvar med att sätta Sundsvall på världskartan som IT-stad krävs det helt andra verktyg och åtgärder än vi använder i dag. Då kan vi inte fortsätta vandra i fotriktiga skor på bekväma upptrampade stigar. Då behövs mod och förändringsvilja från det offentliga, näringslivet och alla medborgare. Till exempel måste förståelsen hos allmänheten och hos politiker för företagande och utvecklingsbolag bli mycket bättre. Där finns det mycket som måste förändras. Men den kanske viktigaste frågan att lösa är: Hur vi ska bli en betydligt mer tolerant och öppen region än vad vi är i dag?

Forskning visar att kreativiteten i dag, mer än någonsin, är den primära drivkraften för urban ekonomisk tillväxt, omvandling och förnyelse. Städer som har många sysselsatta med att utveckla modern teknik och många personer som arbetar inom kreativa näringar, har en öppen dynamisk miljö och en större tolerans för olikheter. Detta står i direkt samband med hög nivå av ekonomisk utveckling och drar i sin tur till sig fler kreativa personer, liksom affärsverksamhet och kapital.

Kort sagt, öppenhet och tolerans skapar tillväxt både i antal människor och inom ekonomin. Där har vi i Sundsvall en lång väg att gå om vi ska bli ett nytt Silicon Valley. Men det kan gå, om vi har modet, öppenheten och viljan!

Liza-Maria Norlin

Kristdemokraterna Sundsvall

Magnus Sjödin

VD XSockets.NET

Fd kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons