Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan ska välkomna alla – oavsett bakgrund

/
  • På grund av sin sociala bakgrund är det många som inte att söker till utbildningar vid högskolor och universitet, skriver Helene Hellmark Knutsson som den 20 april besöker Mittuniversitetet i Sundsvall.

Annons

Regeringen har startat arbetet med att få upp breddad rekrytering på den politiska dagordningen igen.

Förra veckan stängde landets universitet och högskolor sin ansökan inför höstterminen. Den senaste tiden har tiotusentals ungdomar funderat på om högskolestudier är rätt väg i livet. Men tyvärr är det också många som på grund av sin sociala bakgrund inte valde att söka. För det är fortfarande dubbelt så vanligt att de som har högskoleutbildade föräldrar går vidare till högre studier än de vars föräldrar har gymnasieutbildning.

Din bakgrund och dina föräldrars utbildningsnivå påverkar alltså om du känner att högskolan är något för dig. Regeringen vill att den svenska högskolan ska vara välkomnande och kännas som ett möjligt val för alla – oavsett bakgrund, kön eller funktionsnedsättning.

Det betyder att så många dörrar som möjligt ska hållas öppna. Gymnasieskolan ska vara högskoleförberedande och det ska finnas goda möjligheter att läsa upp betyg på Komvux.

Men det räcker inte att de strukturella hindren undanröjs. Attityder och kunskap måste också ändras så att fler känner att högskolan är en möjlig väg just för dem. Det gäller såväl att söka till högskolan, som att kunna delta i studier på ett likvärdigt sätt. Därför tror vi att Sverige behöver ett aktivt arbete för att bredda rekryteringen till högskolan.

Tidigare hade universitet och högskolor ett uppdrag att skapa en handlingsplan för att främja den breddade rekryteringen och sedan rapportera sina åtgärder till regeringen. Detta uppdrag tog den borgerliga regeringen bort 2010. Arbetet mot social snedrekrytering stannade av.

Jag vill vara tydlig. Breddad rekrytering och breddat deltagande ska upp på den politiska dagordningen igen.

Därför har regeringen gett Universitets- och högskolerådet (UHR) i uppgift att kartlägga lärosätenas arbete med breddad rekrytering. I uppdraget ingår att lyfta fram goda exempel med fokus både på hur fler kan attraheras till högskolan och på hur deltagandet i den högre utbildningen kan stärkas. Detta uppdrag från regeringen ger UHR ett tydligt mandat för sitt arbete.

Det finns flera skäl till varför det är viktigt att motverka snedrekryteringen. Det är inte acceptabelt att möjligheterna att söka sig till och delta i högre utbildning skiljer sig åt på grund av bakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå. En breddad rekrytering och ökad mångfald leder även till att utbildningens kvalitet ökar. I en grupp där studenterna har olika bakgrund berikas utbildningen av att fler erfarenheter, perspektiv och uppfattningar bryts mot varandra.

Snedrekryteringen innebär också att samhället inte utnyttjar sina talanger, samtidigt som efterfrågan på personer med högre utbildning ökar. Att alla människors potential tas tillvara är därför inte bara en fråga om jämlikhet utan en ekonomisk vinst för hela samhället.

Helene Hellmark Knutsson (S)

Minister för högre utbildning och forskning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons