Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj taket i föräldrapenningen

Annons

Moderatkvinnorna föreslår att regeringen beslutar om ett höjt tak i den tillfälliga föräldrapenningen VAB. Vi gör det för barnens skull, men också för papporna och mammorna.

Familjen är för de allra flesta den grundläggande gemenskapen som ger oss trygghet, samhörighet och självkänsla. Kärleken till våra barn, föräldrar och anhöriga påverkar våra val och fungerar som en stark drivkraft i våra liv.

Vi tror att familjen i dag har en önskan att dela på ansvaret för familjen och att män precis som kvinnor vill vara föräldralediga, ta hand om sina barn och dela på ansvaret för hushållet. Däremot tror vi inte, till skillnad från vänsterfeminister, att mannen har en medfödd ovilja att dela på ansvaret för familj och hushåll och därför smiter undan och överlåter ansvaret på kvinnan.

Den borgerliga regeringen vill ändra på regler som försvårar för familjer att dela på ansvaret och har påbörjat detta arbete med bland annat jämställdhetsbonus och jobbskatteavdrag. Grunden har lagts men Moderatkvinnorna anser att det behövs fler insatser, därför föreslår vi ett höjt tak i den tillfälliga föräldrapenningen för vård av barn, VAB.

I dag är det oftast mammorna som tar huvudansvaret för barnen när det gäller uttag av föräldrapenning – både den vanliga och den tillfälliga för vård av barn (VAB). Enligt TCO:s så kallade pappaindex från 2009 kommer det med nuvarande ökningstakt att dröja 51 år innan uttaget från föräldrapenningen blir jämställd.

Vi tror att en av orsakerna till att kvinnor idag får en lägre lön beror på det ojämna uttaget av föräldrapenningen. Undersökningar visar att det ojämna uttaget av föräldraledigheten leder till att kvinnor riskerar av att drabbas av så kallad statistik diskriminering. Arbetsgivare bedömer kvinnor som en grupp som i större grad än män kommer att vara frånvarande i samband med föräldraledighet och vid vård av barn. En sådan utveckling har bidragit till att kvinnor får sämre karriärmöjligheter och minskade möjligheter till löneutveckling.

Vi anser inte att politiken med hjälp av lagstiftning ska ta över föräldrarnas egna beslut om ansvarsfördelning i hemmet. Därför avvisar vi förslag om kvotering.

Idag räknas kvinnor som en riskfylld arbetskraft och detta vill vi förändra. Kvinnor är starka arbetstagare som både vill utvecklas och ta plats i arbetslivet. Med ett höjt tak i den tillfälliga föräldrapenningen förbättras både de ekonomiska möjligheterna för män att stanna hemma för vård av barn och de ekonomiska incitamenten för kvinnor att utvecklas i arbetslivet.

Magdalena Andersson

ordförande Moderatkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons