Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotas jobben hotas också välfärden

Annons

Valet är ett viktigt vägval för Sverige och Västernorrland. För att alla ska få vara med och bidra och vara en del av samhället behövs en politik som sätter jobben först. Kan jobben bli fler får vi högre skatteintäkter och en bättre välfärd.

Från Nya Moderaterna och Alliansen vill vi satsa på att företagen ska få möjlighet att växa. Fyra av fem jobb skapas i företagen. Har vi ett gott näringslivsklimat ökar förutsättningarna för att fler jobb ska växa fram.

Vi vill att det ska vara fortsatt hälften så dyrt att anställa ungdomar och vi vill behålla den halverade restaurangmomsen. Det är oerhört viktigt i en bransch där många unga får sin första anställning. Vi har lanserat Sverigebygget, som innebär att vi kommer bygga 100 000 nya bostäder till 2035. Vi kommer även att minska den administrativa skattebördan för företagare och korta handläggningstiden för att starta företag.

Nu går Socialdemokraterna i Sundsvall, Timrå och Härnösand gemensamt ut och lovar fler jobb. Detta genom sommarjobb och traineeplatser. Att koppla detta till ett nationellt valprogram där det finns inplanerat både att höja arbetsgivaravgiften för unga och fördubbla restaurangmomsen är oerhört kontraproduktivt. När 80 procent av jobben skapas i företagen går det inte att blockera deras möjligheter att anställa och samtidigt lova fler jobb.

Regeringens utredningstjänst har tagit fram siffror på hur många jobb som hotas om dubbelstöten blir verklighet. Totalt handlar det om 561 jobb i Sundsvall, 57 jobb i Timrå och 100 jobb i Härnösand. Jobb för i första hand unga människor. Arbetslinjen står mot bidragslinjen även detta val. Socialdemokraterna satsar mer pengar på utbyggda bidragssystem än vad de gör på vård, skola, omsorg sammanlagt. Vi vet att det blir välfärden som far illa om jobben hotas.

Socialdemokraterna i Sundsvall har tidigare gått ut med att lova fler sommarjobb än vad ungdomarna söker. Vi tror att antalet måste matcha efterfrågan. Idag tillhandahåller Sundsvall, Timrå och Härnösand tillsammans 1250 sommarjobb. Vi ser inte att kommunerna behöver stå för alla sommarjobb utan öppnar upp för en bredare samverkan med näringslivet.

Från Nya Moderaterna vet vi att politiker inte skapar jobb. Det är inte vi politiker som har skapat de 250 000 nya jobb som vuxit fram sedan 2006. Men vi har bidragit till förutsättningarna. Nu vill vi ge förutsättningar för att fem miljoner människor ska ha ett jobb att gå till 2020. Därför lovar vi att ge företagen tillväxtpotential istället för att skapa hinder på arbetsmarknaden.

Jörgen Berglund (M)

Kommunalråd, Sundsvall

Tony Andersson (M)

Oppositionsråd, Timrå

Anders Gäfvert (M)

Oppositionsråd, Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons