Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ineffektivitet bakom största kostnaden

/

Annons

”Att ta ansvar är ingenting som kommer gratis. Det är väldigt lätt att låta någon annan ta ansvar oavsett situation. Vi har folkvalda politiker som i sin tur ska ta ansvar för inte bara de som röstat fram dem utan även för de som egentligen ville att ett annat parti och/eller politiker skulle ha större inflytande.

Jag förstår problematiken Strömqvist, Lövgren, Back och resten av S och V står inför. Hur förvaltar vi våra skattepengar på bästa sätt? Lövgren som flitig twittrare skriver följande: ”Region Gävleborg verkar ha klarat sjukvården utan underskott senaste fyra åren. Gott om eget kapital. Någon som vet varför?”

En del av svaret är privatisering av Bollnäs sjukhus. Den andra delen handlar snarare om kompetens, vilja, mod och tydlighet. Efter senaste årets fokus på privata vårdgivare där det sparkades åt höger och vänster verkar Landstinget förstått att det kan vara bra att först klippa sin egen gräsmatta. Däremot så missar de målet brett genom att nedläggningshota verksamheter som skapar enormt missnöje hos framförallt invånarna.

Det är svårt att centralisera funktioner i en organisation. Du kan ha centrala funktioner för administration, IT och lön. Fungerar däremot betydligt sämre när det kommer till vård. Hade jag och min fru behövt köra till Sundsvall då vår yngsta son skulle födas så hade förlossningen troligtvis skett strax söder om Härnösand.

Visst att det kan finnas pengar att spara genom att dra ner på vårdplatser och göra omstruktureringar. Men likväl är den största kostnaden en ineffektiv organisation från tjänstemän till vårdpersonal. Och med facit i hand så har hittills ingen av omstruktureringarna som genomförts lett till bättre arbetsmiljö, vård, patientnöjdhet och ekonomi. Istället har personalen blivit luttrade i Landstingets förändringsarbeten som inte av någon förknippas med förbättringar.

Tillbaka till ansvarsfrågan. Strömqvist, Lövgren och Back, låt oss hjälpa er och invånarna genom att ta över driften för all mödravård i Örnsköldsvik, så väl specialistvård som öppenvård. Vi har redan idag (i mitt tycke) Västernorrlands bästa mödra- och barnhälsovård. Ambitionen är större än så…

Jonas Alexandersson

Vd HumanResurs”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons