Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen teknik är säker

/

Annons

I söndagens Sundsvalls Tidning (8/2-15), kan vi läsa en artikel författad av Marit Paulsen på debattsidan. 

Marit Paulsen skräder aldrig orden, när det gäller sin egen och Folkpartiets förträfflighet. Hon skriver om att de rödgröna är teknikfientliga och bakåtsträvare.

Jag vill påstå att ingen rödgrön person med ansvar är teknikfientlig. Vi gillar ny teknik, men bara teknik som gynnar människan och framförallt är säker för människor, djur och natur.

När det gäller GMO så är det belagt att det ännu inte finns någon säker teknik för införandet av att manipulera grödor med genöverföring från en levande organism eller varelse till en annan organism eller växt. 

Det man hela tiden vill hävda är att så har det gått till i tiotusentals år, ända sedan människan började bruka jorden. Den teknik som är naturlig är växtförädling. Den har varit i bruk väldigt länge, men det är ett naturligt sätt att finna lämpligare grödor genom exempelvis ympning.

Att genmanipulera är att ta en gen från till exempel en fisk och överföra den i en tomat så att man förhoppningsvis kan få tomaten att tåla kyla bättre. Detta har aldrig fungerat. Det enda som händer är att tomaten smakar fisk och vem vill äta en sådan tomat.

När det gäller att försörja jordklotets befolkning, så är det också numer vederlagt att ekologisk odling är allra bäst i varmare länder som i Afrika, Sydamerika och Asien. 

Under ett flertal år har afrikanska bönder valt att gå över till ekologisk odling och därmed har skördarna ökat.

Att föda jordens befolkning har inget att göra med om vi kan få tillräckliga skördar för maten kommer att räcka till alla. Det har att göra med fördelning av jordens matresurser och att man slutar odla i monokultur, alltså slutar med GMO-odling. 

Att stödja GMO är att stödja de gigantiska kemiföretagen som framför allt finns i USA. Det är Monsanto, Dupont, Syngenta etcetera. Dessa företag bedriver just nu en hetsjakt på att försöka få igenom ett handelsavtal mellan EU och USA, det så kallade TTIP-avtalet. Där den förhatliga paragrafen ISDS finns med.

Marit Paulsens partivän Cecilia Malmström är den som leder förhandlingarna med USA för EU:s räkning. 

Jag har svårt att förstå följande: Cecilia Malmström förhandlar mellan EU och USA om att införa inte bara ett frihandelsavtal (TTIP), utan dessutom att ett amerikanskt kemiföretag ska få rätten att förstöra vår jord, luft, vatten, mat, hälsa, ekonomi och frihet, utan att bli straffat för detta. Dessutom ska dessa företag få stämma stater om de blir hindrade från att få genomföra det här, ISDS (Investor-State Dispute Settlements).

Om någon privat person med vilja skulle förstöra ett vattendrag eller låta farliga kemikalier, i aldrig så liten kvantitet, spillas ut på marken, så blir denna person åtalad och får böter eller fängelse, beroende på hur allvarlig förseelsen/brottet är. Hur i friden kan vi godta detta?

Cecilia Malmström är folkpartist. Folkpartiet säger sig vara det enda liberala/frihetspartiet. Hur kan man stå upp och säga det, när man förhandlar bort friheten och med berått mod vill införa slavliknande förhållanden för samtliga EU-medborgare om cirka 500 miljoner människor?

Det är kanske det här som nu Malmström förhandlar om, som kallas frihet under ansvar. Att en person kan få sälja ut, inte bara sitt eget land Sverige, utan också övriga EU-länder och får gå fri, är fullständigt chockerande.

Dessutom bör alla också få veta att:

* Europeiska gemenskapernas domstol har slagit fast att frivilligorganisationer inte kan utmana EU-institutionernas beslut i domstol.

* I en slutlig dom, har Europeiska gemenskapernas domstol beslutat att frivilligorganisationer inte har någon rätt till tillgång till domstolen. Industri har under lång tid haft tillgång till domstolen.

Denna extremt allvarliga utveckling verkar vara ett politiskt beslut att isolera EU:s institutioner från allmänhetens krav på information och rättvisa. Man får hoppas att advokater och ickestatliga organisationer baserade i Europa kommer att göra allt de kan för att motsätta sig den. 

Med tacksamhet kan jag konstatera att Grekland kommer att säga nej till avtalet. Likaså Danmark, som dessutom har deklarerat att de ska ha världens bästa jordbruk med enbart ekologisk odling. Holland har sagt nej, Italien kommer att förbjuda Monsantos genmodifierade grödor i hela landet. Franska bönder är oroade och det vet ju alla vad det betyder. Kantänka tar de traktorerna till EU-borgen i Bryssel och lämpar en massa dynga utanför entrén.

Lasse Wikman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons