Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera för jobben och klimatet

Annons

Sommaren har förutom sol och värme på många håll i landet hittills inneburit kaos på flera av våra järnvägar. Kontaktledningar har rivits ned, förseningar har infunnit sig och semesterfirare har fått se sina dyrbara semestertimmar försvinna iväg. Om du inte har reagerat på flera av de rubriker som skrivits i ämnet beror det nog på att detta är en situation som inte är ovanlig i Sverige.

De senaste årens tågkaos beror till stora delar på att underhållet av järnvägen varit underfinansierat och organiserat på ett undermåligt sätt. Detta måste få ett slut. Anslaget till underhållet av järnvägen måste höjas och det statliga Trafikverket måste återta huvudansvaret för underhållet. I dag har Trafikverket genom att lägga ut underhållet till flera olika leverantörer på entreprenad bidragit till att skapa en järnvägsmarknad där ingen tar det övergripande och långsiktiga ansvaret och där misstag skylls på varandra.

Regeringen med den moderate infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd i spetsen hävdar att underhållet tillförs tillräckligt med pengar. Den senaste tidens tågkaos vittnar om en annan verklighet. Faktum är att Sverige sedan 2007 under flera år varit ett av de länder i EU som satsar minst resurser på järnvägen. Det duger inte.

Vi, i SSU, vill se en offensiv satsning på investeringar i både ny och befintlig järnväg. Det är viktigt för jobben då såväl företagens gods som arbetspendlare är beroende av en järnväg att lita på, men det är också avgörande för ett grönare klimat. I ett läge där transportsektorn står för 33 procent av utsläppen av växthusgaser i Sverige måste det skapas bättre möjligheter att flytta över gods och resande från väg till järnväg.

Järnvägen borde vara en naturlig del i ett modernt samhälle. Järnvägen minskar avstånden och binder samman Sverige, bidrar till en grön omställning och att transportera människor till arbete eller för den delen semester. Politiken har en viktig roll i att bygga samhället starkare med framtidsinvesteringar. Socialdemokratin vill bygga samhället både starkare och mer hållbart. En borgerlig regering med skattesänkningar som främsta drivkraft kommer aldrig klara den uppgiften.

Niklas Säwén

Näringspolitisk talesperson SSU och Riksdagskandidat (S)

Philip Botström

Miljö & klimatpolitiskt talesperson SSU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons