Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställd skola bör prioriteras

Annons

Med anledning av det uppmärksammade fallet i en av Sundsvalls kommuns skolor vill jag hävda att den enskilda händelsen endast är ett symptom på vårt ojämställda samhälle. Därför är det viktigt att inte diskutera enskilda personer utan diskutera händelsen som ett systemfel och inte som en isolerad händelse. På så sätt kan vi också komma åt en bredare problembild vad gäller jämställdhet och sexualiserat våld i skolan och även söka lösningar till detsamma.

Vi har kommit överens om att arbeta för att skapa en jämställd förskola, men det gäller även skolan i helhet. En jämställd skola har visat leda till både högre betyg för killar och att tjejer vågar stå upp för sina åsikter. För att uppnå detta så har Vänsterpartiet och Ung Vänster också förslag på konkreta åtgärder.

Vänsterpartiet och Ung Vänster vill att alla tjejer på högstadiet ska få prova på feministiskt självförsvar. Det ger tjejer verktyg för att mentalt, verbalt och fysiskt försvara sig mot den typ av kränkningar som tjejer utsätts för i ett ojämställt samhälle. Unga tjejer mår allt sämre, ägnar sig åt självsvält och har en smal mall att passa in i. Feministiskt självförsvar ger dem möjlighet att utmana rollen om att vara till lags och istället prova på att ta plats och stå upp för sig själv.

Utöver detta så menar jag också att lärare måste ha kunskap i genuspedagogik. Jag menar att för att kunna ge alla elever samma förutsättningar i en värld präglad av könsmaktsordningen så behöver lärarna ha kunskap om hur den påverkar lärande och skolans miljö i stort

Till sist så måste även styrningen av skolan vara feministisk, barn- och utbildningsnämnden, förvaltning och rektorer måste ta ansvar och ha en plan för att tjejer inte ska utsättas för sexuellt våld och om det händer ta det på allvar!

Jag anser att nämnden ska arbeta aktivt mot könsmaktsordningen. Jag menar att ett sätt att konkretisera detta är att införa feministiskt självförsvar i skolan.

Isabell Mixter (Ung Vänster)

Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons