Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhetspolitik på bekostnad av våra barn

Annons

Replik på ”Minska gruppstorlekarna”.

I Sundsvalls Tidning den 13 april går det att läsa att Socialdemokraterna Lisa Lööf och Jeanette Hedlund är förvånade över att deras syn på frågan om maxtak för barngrupperna i förskolan har misstolkats. Jag är inte lika förvånad. När Kristdemokraternas motion, om att vi ska ha ett maxtak här i Sundsvall, besvaras med avslag (det vill säga nej) i kommunfullmäktige av den nya majoriteten Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, då tolkas det som ett nej. Att sedan skrivelsen som följde med detta beslut ägnar sig åt att beskriva att maxtak inte är ett bra verktyg för att minska barngrupper eller särskilt bra för barnen ja då är det svårt för oss andra att tolka det som ett ja.

I kommunfullmäktigedebatten sa jag till Socialdemokraterna att om de vill detta, men vill invänta Skolverket och regeringen, då skulle de formellt ha beslutat om besvarad. Det hade betytt att de vill och att arbetet pågår. Men det var inget man valde att lyssna på. Utöver detta sa Centerpartiet i fullmäktigedebatten att de inte vill ha ett maxtak för de tror inte på idén. Så jag förstår att man behöver skriva en insändare för att förklara sig, men blir ändå ganska otydligt.

I insändaren väljer man också att ifrågasätta Kristdemokraternas politik om vårdnadsbidrag, som tyvärr inte hör till ovanligheterna. De undrar hur detta går ihop med maxtaket? Det fungerar väldigt väl. Vårdnadsbidraget kostar cirka 3000 kronor per månad för ett barn, en förskoleplats kostar cirka 15 000 kronor per månad och barn. Utöver att det blir mer barnomsorg för pengarna så blir det också, om föräldrar vill, något färre barn i förskolan. Detta skulle utöka möjligheten för att kunna leva upp till mindre grupper i förskolan. Nu har regeringen beslutat att förbjuda kommuner att införa vårdnadsbidrag så tyvärr kan inte föräldrar och barn i Sverige fortsätta använda sig av den lilla valfrihetsmöjligheten som Alliansen införde för de allra minsta barnen.

Min fråga till Socialdemokraterna är hur de tänker få ihop ekonomin för förskolan när de i sin beslutade budget för kommunen skriver ”Vårt mål är att alla barn får så mycket förskoletid som barnet har behov av”? Vill de nu även ge barn ”rätt till heltid”, 40 timmars arbetsvecka? I beräkningar jag har sett skulle detta kosta runt 40–60 miljoner, alltså betydligt mer än 1 miljon som KD, M och FP hade avsatt för vårdnadsbidraget i vår gemensamma budget.

Tyvärr hör vi från den S-ledda regeringen att man vill begränsa valmöjligheterna för barn och föräldrar allt mer. Kvoterad föräldraförsäkring, slopande av vårdnadsbidraget och, enligt socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S), vill man även begränsa möjligheten som finns i dag med en frivillig överenskommelse med arbetsgivaren om att gå ner i tjänst utan ekonomisk ersättning under småbarnsåren. Tyvärr ser vi att arbetsmarknadsfrågor och jämställdhetspolitik tas ut på bekostnad av våra barn.

Liza-Maria Norlin

Gruppledare Kristdemokraterna Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons