Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben måste finnas i hela Sverige

/

Annons

Röster har under sommaren höjts för att Norrland inte får glömmas bort i den parlamentariska landsbygdsutredning som nyligen tillsatts. Från Centerpartiets sida kan vi bara hålla med – Norrland står inför mycket stora utmaningar och glesbygdens förutsättningar måste få ta stor plats i utredningen.

Ett centralt mål för Centerpartiet är att det ska finnas likvärdiga möjligheter att växa upp, gå i skolan, arbeta, bo och driva företag i hela vårt land. Idag gör till exempel regelverk att samarbete över kommungränserna försvåras, vilket drabbar inte minst många landsbygdskommuner. Därför blir likvärdiga möjligheter i hela landet en viktig fråga att ta upp i landsbygdsutredningens arbete.

Centerpartiet värnar decentralism och menar att beslut i första hand ska fattas av människor själva, eller så nära den enskilda människan som möjligt. Detta bör även vara en vägledande princip i utredningen. Här blir det till exempel viktigt att titta på hur staten kan decentraliseras genom att lokalisera myndigheter till olika delar av Sverige. Centerpartiet har under sommaren tagit upp kampen för de nedläggningshotade skattekontoren i bland annat norra Sverige, och kampen för lokal statlig närvaro går vidare i utredningsarbetet.

Människor bor där det finns jobb. Därför är det viktigt att skapa förutsättningar för jobb och tillväxt i hela Sverige. Att vara företagare i Kälarne eller Resele är inte detsamma som i Stockholm eller Växjö, så utredningen måste titta på hur vi stärker alla de som skapar jobben på landsbygden, från bonden till det lilla verkstads- eller omsorgsföretaget.

Sist men inte minst så vill vi stärka kommunernas och regionernas möjligheter att stå på egna ben och utvecklas. Det handlar om hur regelverk såsom exempelvis strandskydd idag försvårar för den kommun som vill utvecklas, men det handlar också om hur vi kan förvalta och återföra värdet av de naturresurser som Sverige och den svenska landsbygden är rikt på. Centerpartiet har under våren som enda parti i riksdagen röstat ja till en utredning av återföring av vatten- och vindkraftspengar. Vi hoppas att övriga partier under utredningens gång också kan se värdet av ett skattesystem som stimulerar utveckling i hela landet.

Det är partiets politik och inte hemvisten på den som sitter i utredningen som avgör vad som förs in i utredningen. Centerpartiet arbetar ständigt för utveckling i hela landet, det kommer vi göra även i utredningen.

Kristina Yngwe, Ystad

Riksdagsledamot och Centerpartiets ledamot i landsbygdsutredningen

Majvor Sjölund, Piteå

Ordförande Centerpartiet Norrbotten

Mattias Larsson, Umeå

Ordförande Centerpartiet Västerbotten

Jonny Lundin, Härnösand

Ordförande Centerpartiet Västernorrland

Per Åsling, Trångsviken

Riksdagsledamot och ordförande Centerpartiet Jämtlands län

Magnus Svensson, Söderhamn

Ordförande Centerpartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons