Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbsökarna utökas och permanentas

Annons

Fyra av fem nya jobb skapas i små företag i Sverige. Samtidigt vet vi att endast 15 procent av småföretagen använder Arbetsförmedlingen vid rekrytering. Arbetsförmedlingens vision är att göra Sverige rikare genom att få människor och företag att växa. Men vi klarar det inte på egen hand. Utan företagens medverkan är vi maktlösa. Nu fördjupar Arbetsförmedlingen och Företagarna Västernorrland samarbetet för att säkerställa företagens behov av kompetens.

Projektet "Jobbsökarna" där Arbetsförmedlingen och Företagarna arbetade tillsammans blev en formidabel succé. Varje län hade en jobbsökare och i södra Norrland hittades jobb till fler än 300 personer inom loppet av drygt ett halvår.

Nu går vi vidare och implementerar jobbsökarna i den ordinarie verksamheten. Samtidigt utökar vi antalet jobbsökare och dedikerade arbetsgivarexperter i Västernorrlands län. Varje arbetsförmedlingskontor får en utpekad jobbsökare som företagen har som sin kontaktperson. Jobbsökaren kommer att arbeta uppsökande och finnas ute hos företagen. Tillsammans med jobbsökaren finns ett team av arbetsförmedlare som är experter på arbetsgivarfrågor.

Vi möter behoven där behoven finns. Visst har Arbetsförmedlingen sökt upp företag tidigare men inte så tydligt och systematiskt som nu. Företagen ska inte behöva leta upp Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen kommer till företagen.

Kanske du som egenföretagare sliter med administrationsuppgifter som tar tid från din egentliga kompetens och det som gjorde att du startade ditt företag. Lösningen kan vara att anställa en administratör – ett yrke som för övrigt hamnade på tredje plats i en nyligen presenterad undersökning över svenskarnas drömjobb.

Jobbsökarna innebär att du som företagare:

• Får en dedikerad kontaktperson på Arbetsförmedlingen

• Får hjälp utifrån de behov du har när och hur du vill

• Enkelt får veta vad Arbetsförmedlingen kan erbjuda

• Får allt det stöd du behöver i rekryteringsprocessen

Att småföretagare i Västernorrland står för fyra av fem jobb vet vi samtidigt som det finns ett stort behov av kompetensförsörjning. Att ett nytt arbetssätt implementeras på Arbetsförmedlingen, på företagares villkor, borgar för att vi med gemensamma krafter hittar ytterligare arbetstillfällen och kan hjälpa företagen på deras tillväxtresa.

Christina Storm Wiklander

Marknadschef Arbetsförmedlingen Södra Norrland

Thomas Byström

Regionchef, Företagarna Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons