Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaplan försöker blanda bort korten

/
  • Det finns inget absolut samband mellan stigande fastighetsvärden och upprustade gator, skriver Villaägarnas Riksförbund.

Annons

Beslut om gatukostnader ska inte fattas över huvudet på villaägare, svarar Mehmet Kaplan, eftersom Lantmäteriet ska samråda med Villaägarnas Riksförbund och SKL när normaltaxan tas fram (Sundsvalls Tidning, 15 mars). Men hallå, det var inte det som var grejen.

Frågan handlar inte om Villaägarna som organisation utan om alla de småhusägare som ska betala gatukostnader i framtiden; småhusägare i de drygt 250 kommuner som inte betalar flera hundratusen kronor i gatukostnader i dag, men som borde göra det enligt Kaplan. Det är dem som Kaplan vill köra över med en taxa för gatukostnader. Då behöver nämligen kommunen bara fatta ett enda principbeslut. Sedan kan räkningarna skickas till småhusägare utan något samråd.

Kaplan ekar Nacka-moderaterna när han slentrianmässigt säger att småhusägarnas fastigheter stiger i värde när kommunen rustar upp gatorna och att det därför inte är mer än rätt att de betalar några hundratusen till vägen. Men det finns inget absolut samband mellan stigande fastighetsvärden och upprustade gator. Under alla förhållanden ska lagen gälla i hela landet. Hur mycket tror bostadsministern att fastighetsvärdena i Norrlands inland ökar när vägnätet rustas upp där? Eller tror bostadsministern att det är mycket billigare att bygga väg i Norrland än runt storstäderna?

På en punkt har Kaplan rätt: Villaägarna är kritiska till dagens gatukostnadsregler också. Vi anser att infrastruktur ska finansieras gemensamt. Men så länge systemet existerar bör det åtminstone kompletteras med ett skydd för befintligt boende i ett område. Plangenomförandeutredningen föreslog att ägaren till en bebyggd fastighet ska betala gatukostnader först när en tillkommande byggrätt utnyttjas. En sådan lagändring kan genomföras utan att medborgarinflytandet slopas. Och det kräver ingen gatukostnadstaxa.

Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef, Villaägarnas Riksförbund

Lena Södersten, förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons