Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klargör er syn på de nya färdtjänstavgifterna

/
  • Allra svårast blir den nya färdtjänstupphandlingen för de rörelsehindrade personer som behöver bärhjälp.

Annons

Öppet brev till kommunalråd Peder Björk (s) och oppositionsråd Jörgen Berglund (m).

Den nya färdtjänstupphandlingen trädde i kraft den 15 juni, och innebär en svår framtid för många människor. Allra svårast blir det för de rörelsehindrade personer som behöver bärhjälp. Dessa funktionshindrade människor ska nu tvingas betala 350 kronor för varje tillfälle som de måste få bärhjälp för att kunna ta sig in eller ut från ett hus, en lägenhet eller andra byggnader.

Tidigare har denna kostnad betalats av det allmänna, men nu har man inom Sundsvalls kommun kommit fram till att denna kostnad istället ska läggas över på den enskilda individen.

Vi trodde först att det rörde sig om ett osmakligt skämt, men så är det inte; Sundsvalls kommun anser att det inte är nog med att man har en funktionsnedsättning, man ska nu också få äran att betala för den.

Vi får ta del av patetiska uttalanden från Andreas Pettersson, chef för Trafikenheten vid Sundsvalls kommun. Pettersson tycks vara brydd över att människor reagerar, han säger att han är mest förvånad över att det dröjt så länge innan denna tilläggskostnad för bärhjälp kommit. Det står nämligen inte i någon lagtext att man inte får ta ut en sådan här avgift.

Dessutom uppmanar kommunen de drabbade personerna att försöka finna boenden där man inte behöver bärhjälp eller att uppmana fastighetsägarna att anpassa fastigheterna. Den argumentationen är ett rent hån.

Visst ska vi sträva efter att påverka fastighetsägarna att anpassa bostäderna, men det finns förhoppningsvis inte någon tjänsteman vid kommunen som är så dum att vederbörande tror att lösningar på dessa problem ska komma över en natt? Det är en ocean av tid till den dag då alla fastigheter är anpassade för alla människors behov. Fram till den dagen menar företrädarna för Sundsvalls kommun att de personer som haft det dåliga omdömet att drabbas av någon form av funktionsnedsättning, som gör det nödvändigt för dem att få bärhjälp, ska betala sina 350 kronor för varje enskilt bärtillfälle.

Vi kan upplysa er om att personer med funktionsnedsättningar ofta är äldre personer, med låga pensioner, och de som är yngre saknar oftast ett arbete, till följd av den höga arbetslöshet (över 50 procent) som råder inom gruppen funktionshindrade. Hade det bara varit överklassen som varit i behov av bärhjälp hade det inte varit några problem, men nu handlar det om att avgiftsbelägga den grupp av medborgare som har det sämst ställt.

Att drabbas av en funktionsnedsättning är något som var femte medborgare i Sverige råkar ut för. Man kan lära sig att leva med sin funktionsnedsättning, de flesta kan rentav lära sig att acceptera sin funktionsnedsättning, men ingen av oss kommer någonsin att acceptera att betala för att vi har den.

Hur ser ni båda, som kommunal- respektive oppositionsråd, på den här situationen? Skulle ni båda, om ni var i samma situation som de som nu drabbas av denna orättfärdiga avgift, snällt acceptera den?

Konsekvensen av denna avgiftshöjning blir att människor på samma sätt som tidigare inte kommer att kunna gå ut, inte kommer att kunna träffa vänner och bekanta, inte kommer att kunna handla. Hur de enskilda personernas hälsa påverkas av detta behöver vi inte nämna, det begriper var och en förhoppningsvis ändå.

Ni som folkvalda har mandat att ändra på detta; ni kan, om ni vill, visa att politiken spelar roll. Vill ni det?

Anita Boström-Nordell

Reumatikerföreningen Sundsvall

Britt Eriksson

Neuroförbundet Medelpad

Yvonne Modig

Medelpads dövas förening

Örjan Wiklund

Epilepsiföreningen Sundsvall

Lennart Andersson

Synskadades Riksförbund (SRF) Sundsvall

Peter Tjernberg

Synskadades Riksförbund (SRF) Medelpad

Peter Helsinger

Hjärt- och lungföreningen Sundsvall

Ingela Eriksson

Delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet (DHR) Sundsvall/Timrå

Bengt Norlander

Föreningen Attention Sundsvall/Timrå

Majlis Fanqvist

Hörselskadades förening Sundsvall/Timrå

Susanne Backman

RSMH Sundsvall

Kjell-Åke Nilsson

Psoriasisförbundet Medelpad

Carin Mellberg

För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB), Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons