Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatfrågan är inte enda miljöfrågan

Det finns en uppenbar risk att de senaste årens heta klimatdebatt skapar en backlash för andra miljöfrågor. I alla fall om man läser regeringens budget. Hos vanliga människor låter det annorlunda, skriver Mikaela Valtersson, riksdagsledamot (MP).

Annons

Aldrig tidigare har engagemanget varit så stort för hur vi ska kunna rädda planeten vi bor på. Men för att lyckas med det kan vi inte bara lösa ett miljöproblem. När alla andra fokuserar på klimathotet passar regeringen på att skära ned på skyddet för biologisk mångfald. Pengarna förs inte ens över till klimatpolitiken, de får bekosta helt andra saker i statsbudgeten.

I höstbudgeten för de kommande åren får vi se prioriteringen svart på vitt. Fram till nästa val kommer man att ha skurit ned med en miljard kronor på utgiftsområdet för miljö- och naturvård.

Ännu tydligare blir det om vi tittar på siffrorna för biologisk mångfald. När Andreas Carlgren tillträdde låg summan på 2 miljarder. I dag är den 1,8 miljarder. 200 miljoner kronor kanske inte låter så mycket, men det betyder väldigt mycket för skyddet av värdefulla biotoper.

Detta har den borgerliga regeringen mage att beskriva som en kraftfull satsning. Det är ungefär lika seriöst som att beskriva en lönesänkning som en kraftig löneökning.

Naturen är vårt gröna guld. Den ger oss allt från råvaror till pappersindustrin till en blomstrande turistnäring i glesbygden. Men den ger också en sorts försäkring mot framtida problem.

Om vi fortsätter att utrota arter i samma hastighet som nu så blir vi mer och mer sårbara. Naturen orkar tillslut inte stå emot alla förändringar. Mångfalden i naturen är en sorts krock-kudde helt enkelt.

I Sverige finns i dag cirka 60 000 växt- och djurarter. När man lyckats analysera 20 000 av de så kan man konstatera att 3 500 är hotade eller missgynnade.

På senare år har många forskare börjat räkna vad naturens ekosystemtjänster är värda i pengar. 2009 kom den mest omfattande beräkningen från organisationen The economics of ecosystems and biodivsersity (TEEB). En investering på 45 miljarder dollar i skyddade områden skulle kunna t.ex. generera ekosystemtjänster till ett värde av $ 5 000 miljarder per år.

Insikten om behovet av att skydda naturmiljöer för vår egen skull börjar emellertid sprida sig. I skuggan av FN-mötena om klimatet har man också haft ett möte om biologisk mångfald. I japanska Nagoya lyckades man samlas runt ett bra och kraftfullt avtal.

Nu är det upp till regeringen att följa avtalet. Då krävs det stora förändringar av i budgeten. Jag hoppas att regeringen kan våga tänka om och prioritera de områden i miljöpolitiken som inte verkar vara trendigast just för tillfället.

Naturen är vår bank. Precis som andra banker behöver de skyddas från rånrisken. Det vinner vi alla på.

Mikaela Valtersson

riksdagsledamot (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons