Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatvalet 2014

/

Annons

Aldrig tidigare har vi haft så stor möjlighet att påverka ekosystemen, basen för livet på jorden, och aldrig tidigare har vi vetat så mycket om globala processer. Enligt säker kunskap lever vi nära eller över gränsen för jordens förmåga till återhämtning på flera områden. Det mest akuta är klimatet. Vi ser redan nu hur oväntade klimatrelaterade händelser orsakar lidande för miljontals människor. En majoritet av klimatforskarna varnar för att en accelererande global uppvärmning kommer att göra mänskligt liv svårt i stora delar av världen. Som så ofta drabbas de svagaste mest.

Enade forskare visar att jordens resurser förbrukas i högre takt än de återskapas. Trots vetskapen om att vi är på fel väg minskar inte överutnyttjandet. FN:s klimatpanel och andra forskare säger tydligt att det är hög tid att förändra vårt sätt att leva på jorden. Vi måste bryta beroendet av fossila bränslen. Denna utveckling påverkas av politiska beslut på alla nivåer.

De utmaningar vi ser och den skyndsamhet som krävs för att undvika större utarmning av de ekologiska systemen utmanar vårt nuvarande sätt att se på samhället, världen och hur vi lever.

Klimatfrågan är en etisk och andlig utmaning likaväl som en vetenskaplig och politisk. Vi behöver ett nytt sätt att tänka om utveckling än det trubbiga måttet BNP som är styrande för investeringar och beslutsfattande. Då räcker det inte med justeringar som vi kallar miljövänliga. Det som krävs är ett paradigmskifte. Tillväxt kan vara bra och är i sig inte negativt, men ständigt växande ekonomier är inget bra samhällsmål nu.

Vi vänder oss mot att välstånd definieras så entydigt utifrån tillväxt i form av BNP. Vi behöver ett annat fokus och engagemang i att skapa förutsättningar för blomstrande samhällen som fungerar för alla, med ett minskande uttag av naturresurser.

Det är detta valet 2014 behöver handla om. Vi är övertygade om att det är möjligt, och vi efterlyser modiga politiska beslut i denna riktning, från den kommunala till den globala skalan. Tiden är inne för kraftfull handling.

Ulrika Hagevi Sundsvall Pastor Betlehemskyrkan

Mats Johansson Sundvall Kapten Svenska Frälsningsarmén

Bodil Eriksson Stöde Pastor Bethel

Lennart Renöfält Regional kyrkoledare Equmeniakyrkan

Tuulikki Koivunen Bylund Biskop Svenska kyrkan

Lasse Svensson Kyrkoledare Equmeniakyrkan

Anders Arborelius Biskop Sthlm katolska stift

Dioscoros Benyamin Atas Ärkebiskop Syriskortodoxa kyrkan

Pelle Hörnmark Föreståndare Pingst fria församl i samverkan

Antje Jackelén Ärkebiskop Svenska kyrkan

Svante Axelsson GenSekr Naturskyddsf.

Bo Forsberg GenSekr Diakonia

Karin Wiborn GenSekr Sveriges kristna råd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons