Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor och män ska ha lika möjligheter

/

Annons

Svar på debattartikel "Hur stöttar du kvinnligt företagande", ST 13 oktober

I en debattartikel har Elin Nilsson ställt en fråga till mig om kvinnors företagande och hur jag som ledare i Sundsvall tänker verka för ett stärkt kvinnors företagande. Jag välkomnar en debatt om detta. Inte minst utifrån det perspektiv som Elin lyfter i sin text, nämligen att unga kvinnor i högre grad än män flyttar från vår del av landet. Däremot är jag undrande inför Elins ensidiga fokus på kvinnors företagande inom välfärdssektorn. Kvinnor (och även män för den delen) ska ha lika möjligheter till företagande oavsett vilken bransch det är inom. För det krävs ett erkännande av att det fortfarande finns strukturer i vårt samhälle som gör att kvinnor och män behandlas olika. För att bryta dem behöver vi ett brett och långsiktigt jämställdhetsarbete

Grunden till ett jämställt samhälle lägger vi redan i förskolan och i skolan genom att målmedvetet arbeta med jämställdhet i all pedagogisk verksamhet. Det gäller även val av utbildning där det gäller att bryta stereotypa könsmönster. Vi måste också våga fortsätta driva frågan om jämställdhet på beslutande poster i samhället, inte minst inom politiken. Vi socialdemokrater har visat att det är möjligt genom krav på varannan kvinna och man på våra listor. Genom att politiken går före med gott exempel och visar att kvinnor är viktiga så är det lättare för kvinnor att hävda sin rätt inom andra beslutande organ.

Ojämställdheten förstärks och cementeras på den svenska arbetsmarknaden i dag genom otidsenliga regler och förhållningssätt. Det är därför dags att göra uttaget av föräldraledighet mer jämlikt, se till att heltid blir en rättighet, minska på delade turer och avskaffa möjligheten att utan bortre gräns stapla visstidsanställningar på varandra. Vi vet också att när välfärden inte fungerar som den är tänkt är det kvinnorna som i högra grad än männen får minska sin arbetstid för att exempelvis ta hand om sina åldrande föräldrar eller svärföräldrar. Det är också av största vikt att det finns en väl fungerande barnomsorg under veckans alla timmar. Inom dessa områden har vi socialdemokrater såväl lokalt som nationellt, tidigare presenterat en rad förslag på hur vi kan komma tillrätta med detta och jag kommer fortsätta driva de frågorna.

Det kommer bland annat att märkas i förändrade krav för de företag som i framtiden vill erbjuda hemtjänst till Sundsvallsbor. Den sedan tidigare införda LOV inom hemtjänsten kommer att finnas kvar, men den kommer att möta samma krav som vi ställer på den kommunalt drivna hemtjänsten. Det är inte på något sätt rimligt att de som jobbar inom den verksamheten ska ha olika arbetsvillkor. Alldeles särskilt när en del av villkoren förstärker en ojämställdhet som redan finns.

Peder Björk

Oppositionsråd Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons