Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingspolitiker, ge oss ett beslut

/

Annons

Vi som arbetar inom landstinget har vant oss vid regelbundna och ständigt återkommande ekonomiska kriser. Och nu står vi där igen, men den här gången måste det bli annorlunda. Vi behöver ett struktur- och budgetbeslut som står sig, inte bara fram till nästkommande halvårsbokslut utan flera år framöver. Först då kan vi fortsätta utveckla vården, återskapa god stämning och sunda arbetsförhållanden samt rekrytera den personal som saknas. Men beslutet måste komma snabbt.

Vi anställda i Landstinget Västernorrland (LVN) har sett kriserna komma och gå – den ena efter den andra. Vi har genomfört mängder av besparingspaket (oftast i form av generella spar), medverkat i Mantec-projekt och tvingats servera våra landstingspolitiker beslutsunderlag för fortsatta besparingar. Men likafullt räcker inte pengarna till, och i ST har vi i perioder kunnat läsa att LVN till och med lånar av de anställdas framtida pensioner för att klara den löpande driften. Men nu håller det inte längre.

De nu avgångna och sparkade högsta tjänstemännen tog fram ett besparingsförslag som först verkade möjligt att diskutera, men efter att Elisabet Strömqvist sparkats tystnade den politiska debatten helt. Vi, som inte har några politiska kontakter, förutsatte förstås att diskussionen fortsatte internt. Så när landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) meddelade att det struktur- och besparingsbeslut som utlovats till februari nu skulle komma tidigast i februari blev vi förvånade.

När vi den 8 december läste i ST att Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S), som ju borde ha god insyn i vad som sker på politisk nivå i landstinget, talat om den förödande förlamning som råder över vårt landstings ekonomi blev vi helt enkelt förfärade.

Vi som arbetar på Sundsvalls sjukhus, och vi tror faktiskt vi talar för alla, är less på alla halvmesyrer. Vi har sett många besparingspaket som, innan de ens sjösatts, stämplats som otillräckliga. Vi har tyvärr också sett politiska vårdfajter mer präglade av lokala särintressen än ansvarstagande för länets samlade vårdåtagande gentemot länets alla innevånare. Det gör oss förargade.

Just nu befinner sig länets samtliga tre sjukhus i en slags limbo. Utvecklingsprojekt läggs på is och personalpolitik och nödvändiga rekryteringar haltar eftersom alla väntar på Beslutet – med stort B. Unga läkare och sköterskor tvekar att söka lediga jobb, och de vi redan har anställt överväger att söka sig till andra sjukhus. LVN:s tre sjukhus, som alla har behov av att både rekrytera och behålla kompetent personal, tappar därför fart.

Vi som arbetar vid Sundsvalls sjukhus vill fortsätta utveckla sjukvården. Den vård som ges vid vårt sjukhus håller mycket god kvalité, men vakanser ger brist på vårdplatser och operationsresurser varför volymerna blir för små. Det vill vi ändra på! Men det förutsätter både att vi får ett snabbt besparings- och strukturbeslut samt att beslutet har en stabilitet som gör att vi som arbetar på sjukvårdsgolvet, och våra chefer, får ramar vi vet är giltiga flera år framöver.

Ge oss ett beslut! Vi som arbetar på Sundsvalls sjukhus är beredda, och vill komma vidare.

Fredrik Andersson

Överläkare, ortopedkliniken i Sundsvall

Mats Wadsten

Överläkare, ortopedkliniken i Sundsvall

Jonas Wallinder

Överläkare, kirurgkliniken i Sundsvall

Yücel Cengiz

Överläkare, kirurgkliniken i Sundsvall

Magnus Strandin

Överläkare, urologkliniken i Sundsvall

Britt-Marie Nicolaisen

Överläkare, medicinkliniken i Sundsvall

Katri Andersson

Överläkare, medicinkliniken i Sundsvall

Patrik Nilsson

Överläkare, operationscentrum i Sundsvall

Peder Olsson

Överläkare, operationscentrum i Sundsvall

Maria Tempé

Överläkare, infektionskliniken i Sundsvall

Anna Gidlund

Överläkare, röntgenkliniken i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons