Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte myter avgöra ditt val

/
  • 250 000 fler människor arbetar i dag jämfört med 2006, skriver debattörerna. (Personerna på bilden har ingen direkt koppling till artikeln.)

Annons

Det blir allt tydligare att oppositionspartierna tycks gå till val på att svartmåla Sverige. Nyligen presenterade Socialdemokraterna exempelvis en skrämselfilm om äldrevården, trots att svensk äldrevård lyfts fram som ett föredöme av bland andra OECD. Höstens riksdagsval är en kamp mellan sanningen och myterna. Här följer nio andra vanliga myter:

1) ”Sysselsättningen i Sverige har minskat”

Enligt SCB är det över 250 000 fler människor som arbetar idag än 2006. Sverige har högst sysselsättningsgrad i hela EU och trots den djupaste lågkonjunkturen sedan 1930-talet har sysselsättningsgraden inte minskat utan ligger på samma nivå som 2006.

2) ”Utanförskapet har ökat”

När Alliansen tillträdde 2006 var det drygt 1 000 000 människor som försörjdes av sociala ersättningar eller bidrag. 2012 var det ca 800 000. Enligt SCB är nivåerna de senaste tre åren de lägsta sedan mätningarna började göras 1990.

3) ”Fler människor har osäkra anställningar och deltidsjobb”

Enligt Riksdagens Utredningstjänst (RUT) var det 17,5 procent av de anställda på arbetsmarknaden 2006 som hade tidsbegränsad anställning. År 2013 var andelen 17 procent. Andelen deltidsanställda hade minskat från 24 procent 2006 till 23 procent 2013.

4) ”Pensionärerna har fått det sämre ekonomiskt”

RUT har undersökt köpkraften hos olika pensionärsgrupper, de med garantipension, samt de med en pension på 10 000, 15 000 och 20.000 kr per månad. Ingen av dessa pensionärsgrupper har fått minskad köpkraft sedan 2006 när man räknar med både förändringen av pensionerna och sänkningen av skatten. För en garantipensionär

har köpkraften ökat mest, elva procent utöver inflationen.

5) ”De rika betalar allt mindre skatt”

RUT konstaterar att den femtedel som tjänar mest har ökat sin andel av de sammanlagda skatteinbetalningarna, medan de övriga fyra inkomstgrupperna minskat sin andel av de samlade skatterna under Alliansen. Höginkomsttagarna i Sverige betalar fortfarande bland världens högsta marginalskatt, medan de med normala inkomst numera betalar skatt på en genomsnittlig EU-nivå.

6) ”Antalet utbildningsplatser har minskat”

Enligt rut är andelen vuxna (18–64 år) som är i studier på högskola, vuxenutbildning eller eftergymnasiala utbildningar större än 2006. Inom högskolan har vi idag både fler platser och större andel av befolkningen som studerar än 2006.

7) ”Fattigdomen har ökat i Sverige”

Sverige har, tillsammans med Luxemburg, den lägsta andelen materiellt fattiga i EU, en andel som dessutom har minskat under Alliansen. Statistik från SCB visar även att tiondelen med lägst inkomster har fått ökad disponibel inkomst.

8) ”Alliansen har ödelagt statens finanser”

Sverige är det enda landet i hela EU som väntas minska sin statsskuld i andel av BNP mellan åren 2006 och 2014, och vi ligger bland de bästa i EU när det gäller starka statsfinanser.

9) ”Välfärden har fått krympande resurser under alliansen”

En rapport nyligen från Sveriges Kommuner och Landsting bekräftar att välfärden aldrig haft så stora resurser som i dag. Resurserna har ökat med över 100 miljarder kronor sedan 2006, vilket är mer än vad som behövts för att möta ökade löner och priser och den demografiska utvecklingen. Pengarna har därför även räckt till kvalitetsförstärkningar, exempelvis ges mer resurser till varje elev både i grundskolan och i gymnasiet.

Jag hoppas att det inte bli en myt som avgör hur du lägger din röst i höstens val. Alliansen söker väljarnas förtroende för att fortsätta föra en politik för fler jobb som skapar ökade resurser till byggande, välfärd och pensioner. Tillsammans kan vi göra Sverige ännu bättre.

Jan Ericson (M)

Riksdagsledamot

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot från Västernorrland

Eva Lohman (M)

Riksdagsledamot från Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons