Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt rot-avdragen vara kvar

Annons

Den 24 mars föreslog regeringen att rot-avdraget ska sänkas från 50 till 30 procent av arbetskraftskostnaden. En mindre förändring kan tyckas men konsekvenserna av förändringen riskerat att bli stora. Nu växer oron inom byggbranschen för att privatkunderna börjar fundera på att köpa svarta tjänster igen.

Rot-avdraget infördes i december 2008 som ett medel mot den då utbredda svarta marknaden i byggbranschen. Rot-avdraget har även varit en god affär för staten. Det är faktiskt så att avdraget varje år finansierar sig självt och lite till. Med ett avdrag på 17 miljarder så omsätter rot-jobben runt 44 miljarder.

Sedan rot-avdraget infördes har det skapats tusentals vita trygga jobb, arbeten som tidigare utfördes helt eller delvis av svart arbetskraft. Att seriösa företag har en sund konkurrenssituation är något vi måste sträva mot.

Företagen som lever i branschen befarar nu att konkurrensen från den svarta marknaden åter kommer tillbaka med risk att arbetstillfällen försvinner – och vi inser nog alla att den svarta marknaden inte sätter arbetsmiljö och kvalitet högt upp på dagordningen.

Bibehållen nivå på rot-avdraget tillsammans med genomlysning av företagens inbetalningar av sociala avgifter med hjälp av personalliggare som införs 1 januari 2016 skulle vara en kraftfull motåtgärd till etableringen av svartjobb i byggbranschen. Ge även Skatteverket möjlighet till oannonserade arbetsplatsbesök och arbetsgivardeklaration på individnivå mot kvarstående missförhållanden i byggbranschen avseende svartarbete och undanhållande av skattemedel.

Vi tror inte på regeringens förslag att ”byta” rot-avdragen mot investeringsbidrag för att stimulera nybyggnation av bostäder. För att öka takten och effektivisera gällande bostadsbyggandet anser vi att regeringen på utbudssidan bör fortsätta att effektivisera plan- och bygglovsprocessen samt koppla ihop bostads- och infrastruktursatsningar.

Rot-avdraget är en viktig pusselbit i vår väg framåt i branschen avseende attitydförändringar mot svartarbete men nu ser vi att branschen åter kan komma att få problem med osund konkurrens från den svarta marknaden. Det är en utveckling som inte borde ligga i någons intresse.

Berndt Jonsson

Regionchef BI Södra Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons