Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten i Landstinget Västernorrland har helt tappat fokus

Annons

Den socialistiska majoritetens utspel om att begränsa vinster i primärvården är inget annat än ett uttryck för respektlöshet mot både dig som medborgare och dig som företagare. Oavsett hur nöjd du är med ditt val av vårdcentral kan den möjligheten nu försvinna med S, V och MP:s vid landstingets roder, och du kommer att bli anvisad till en vårdcentral som landstinget bestämt att du ska tillhöra. S, V och MP vill begränsa din valfrihet, ditt självbestämmande. Om du är företagare vill de straffa ut dig genom att begränsa din avkastning på resurser du riskerar. Vi är starkt kritiska till detta agerande.

Vi tror på din och alla människors förmåga att göra kloka val i livet och på att företagare bidrar positivt till samhället och allas välfärd. Vi behöver valfrihet och mångfald för att utvecklas. I Västernorrland har var tredje medborgare valt att lista sig hos en privat aktör och ännu fler i Härnösand. Vi respekterar det valet och anser att vårdvalet är här för att stanna. Vi anser att landstingets styrning av primärvården ska ske genom höga krav på kvalité, tillgänglighet och patientsäkerhet, inte genom att begränsa vårdcentralernas eventuella vinster. Styrningen av primärvården ska ha ett patient- och medborgarfokus vilket nuvarande majoritet helt har förbisett. De har istället valt att fokusera på att gå vänsterpartiet till mötes när till och med deras egna representanter i regeringen är så osäkra att de hellre utreder frågan än att snabbt införa begränsningar.

Vi tror inte att landstingets ekonomiska förutsättningar kommer bli bättre om detta verkställs, vi tror inte kvaliteten på primärvården kommer öka, vi tror inte att varken patienter eller personal i primärvården kommer få det bättre. Däremot är vi oroliga att en vinstbegränsning kommer att innebära slutet för flera vårdcentraler, som idag levererar vård av hög kvalitet. Vi ser också det resursslöseri detta kan komma att innebära och att landstinget Västernorrland, genom ett enda ogenomtänkt beslut, backar 5–6 år i utvecklingen. Något vi definitivt inte har råd med. Landstinget har nu så dålig ekonomi att en skattehöjning kryper allt närmare något som inte är speciellt önskvärt med tanke på kommunernas höga skatteläge och den rödgröna regeringens aviserade skattehöjningar. Vi tror att det går att undvika skattehöjningar genom att bland annat lägga ut mer verksamhet på entreprenad eller intraprenad, alltså raka motsatsen till det majoriteten nu förespråkar. Tyvärr har majoriteten helt tappat fokus och ideologi får tydligen gå före allt annat.

Kristoffer Bodin (M)

Ledamot i landstingsfullmäktige

Sigge Tjärnlund (M)

Ledamot i landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons