Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många var så fräcka att de dog i stället för att gå till jobbet" – den blev årets mest lästa insändare

En polis som fått nog, en före detta socialdemokrat som försvarar SD och flera skildringar av hur sjukskrivna blir behandlade av Försäkringskassan.
Det har som vanligt varit stor variation på insändarplats i ST och inläggen engagerar. Här är de tio mest lästa insändarna och debattinläggen från 2017.

Annons

1. Kroniskt sjuka borde inse vilken belastning de är för samhället, 7 november.

Årets mest lästa insändare skrevs av Christina Thor, som går till attack mot drevet mot kroniskt sjuka.

De lata skulle resa sig från sängar och rullstolar och gå till arbetet. Bästa sättet var att dra in sjukpenningen för dem. På så sätt skulle de inte ha något val. Nu var många så fräcka att de dog i stället för att gå till jobbet.

2. Dags att be Jimmie Åkesson och SD om ursäkt, 29 maj.

Gunnar Johansson, före detta socialdemokrat, försvarar Sverigedemokraterna och menar att övriga partier är skyldiga SD och Jimmie Åkesson en ursäkt.

Man har inte vågat samtala och haft en dialog med SD, utan har i stället kört med insinuationer om deras eventuella tidigare kopplingar till tveksamma rörelser, med mera.

3. Polisförbundets ordförande: Måttet är rågat – nu har jag gjort mitt som polis, 15 september.

När Polisförbundet Västernorrlands ordförande Carina Ytterström skrev ett avskedsbrev och öppet talade ut om situationen i Polisen väckte det stor uppståndelse.

Jag tror inte att vi ännu har nått botten inom svensk polis och på de få år jag har kvar kommer jag inte att få uppleva bättre tider inom polisen. Vi har halkat så långt efter lönemässigt och det kommer att ta väldigt lång tid att rätta till, om möjligt.
Carina Ytterström.

4. Avhoppade M-politikern Elin Nilsson: 16 februari – kvällen jag skulle gå under jorden, 15 maj.

Efter att Elin Nilsson anklagats för medlemsfusk i Moderaterna lämnade hon sina politiska uppdrag i Sundsvall. I ett inlägg berättade hon om sina tankar direkt efter att det uppdagats.

Jag måste ha gjort något helt fruktansvärt. Jag blir så arg på mig själv som inte minns. Några timmar två månader tidigare. Det känns som två år tidigare. Så mycket i omlopp hela tiden. Jag har inte ens tid att sitta här längre.

5. Tovas öde som en spik rakt i hjärtat – dags att vi män nu säger stopp och visar respekt för kvinnor, 18 maj.

Lasse Gradin skrev en stark insändare om mördade Tova Moberg.

Allas lika värde pratar vi ofta om, men frågan är om det inte är dags att vi sätter kvinnorna lite högre på den skalan. Jag är övertygad om att det är starten på att det till slut kanske blir en fredlig och god värld.

6. Ni tvingar mig springa ett maraton med brutna ben – varför kan jag inte få bli frisk? 18 september.

Signaturen Utbränd beskrev sin kamp som sjukskriven.

När ni ber mig gå från noll till hundra från en dag till en annan rasar allt jag har byggt upp och rehabiliterat under ett år. Allt! Jag var ju på väg tillbaka.
Under hösten vällde det in insändare med berättelser om hur det är att vara sjukskriven och kämpa mot Försäkringskassan. Några av dem blev väldigt lästa.

7. Läkaren bedömer att jag inte kan jobba alls – Försäkringskassan vill ha in mig på heltid, 4 oktober.

Malin Carlbom skrev även hon om sjukskrivning och att Försäkringskassan gjorde en annan bedömning än hennes läkare.

I deras ögon var inte mina besvär tillräckliga för sjukpenning i våras och är det tydligen inte heller nu. Så de styrker sin motivering för avslag ytterligare med att säga att jag inte försämrats något. Frågan är om de ens anser att jag är sjuk?

8. Tack till socialtjänsten – ni förstörde ett oskyldigt barns liv, 17 oktober.

I insändaren berättar signaturen Tacksam om hur ett barn blev omplacerat av socialtjänsten när familjen fick sitt efterlängtade tillskott.

Trots löften om kontakt och umgänge fick vi aldrig ses igen och krama om dig samt tala om hur mycket vi älskade dig och att det inte var ditt fel.

9. För många kör med felaktig belysning på sina fordon, 26 februari.

Trafik och fordon fortsätter att engagera på insändarplats. Den här skribenten menar att allt för många kör med felaktig belysning.

Jag hoppas att det finns åtminstone någon avdelning inom polisen som känner sig manad att göra något åt det pågående ljusmissbruket.

10. Lustigkurrar vi kan klara oss utan i Sundsvall, 30 oktober.

Özz Nûjen och Måns Möller kallade Sundsvall för den sämsta stand up-staden i Sverige. Det roade inte Hans Schöblom, som skrev en insändare i ämnet.

Vad kan vi utläsa av ett sådant beteende? Jo, att dessa lustigkurrar tydligen lider av brist på självinsikt.
Måns Möller och Özz Nûjen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons