Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mantec vill bara spara på personal

Annons

Det finns olika synsätt beträffande sjukhusens sparåtgärder. Enligt konsultföretagets Mantec synsätt bör hela besparingen göras i form av personalneddragningar, all besparing därutöver skall ses som bonus, men inget man med säkerhet kan räkna med.

Det andra synsättet är att det också finns besparingar att göra på annat än personal. Enbart en minskning av antalet vårdplatser i sig medför bland annat lägre städkostnader, lägre kostnader för mat- och sjukvårdsmaterialförbrukning och mindre administration. Det finns också en hel del andra besparingar att göra, till exempel genom bättre samarbete med primärvården och kommunerna. Det skulle motverka onödiga remissbesök till sjukhusmottagningarna, onödig belastning på akutmottagningen samt onödiga överbeläggningar när kommunerna inte bereder plats i tid åt patienter som inte längre behöver sjukhusets specifika insatser (så kallade klinikfärdiga patienter). Sådana projekt pågick för fullt på länssjukhuset under Margareta Rödéns ledning.

Vid en redovisning från Örnsköldsviks sjukhus i november visade det sig att man där sparade 100 miljoner kronor i stället för de politiskt beslutade 79,5 miljoner. Mer än hundra procent av besparingarna hade gjorts genom personalneddragningar. Mycket riktigt hade man sparat 10–12 miljoner på annat än personal. Eftersom S+V nu har gått in för Mantecs synsätt är det min bedömning att det även på länssjukhuset kommer att sparas mer än de beslutade 235 miljoner och att mer personal kommer att få gå än strikt nödvändigt.

Det finns inga belägg för att länssjukhuset inte höll takt i besparingarna. Däremot kan S+V:s handlande möjligen förklaras utifrån det faktum att styrelsen redan i höstas visste att landstinget skulle behöva spara ytterligare minst 150 miljoner kronor (nu fastställt till 168 miljoner). Där hade vi från moderat håll tydligt markerat att osthyveln inte längre var aktuell (se även inledningsanförandet på november-fullmäktige på landstingets webb-tv). I stället ville vi ha en strukturförändring genom att omvandla Sollefteå sjukhus till närsjukhus.

Också vid arbetsmöten i styrelsens arbetsutskott (AU) i höstas hade jag varit tydlig på den punkten. Vid dessa möten framkom att S ville ha liknande åtgärder men då i Örnsköldsvik: flytt av all opererande verksamhet, BB och barn till Umeå. Enligt Ewa Söderberg hade hon redan året innan kontaktat sin motsvarighet i Västerbotten angående detta och kontakten hade nu återupptagits. Tjänstemannaledningen fick i uppdrag att räkna ut vad varje förslag skulle ge i besparing. Därefter skulle resultaten presenteras den 14 januari. Så blev nu inte fallet, eftersom inte alla beräkningar var klara. Men anmärkningsvärt nog ville Ewa Söderberg inte heller fastställa en ny deadline. Ändå rinner det ut 14 miljoner kronor i månaden.

Jacomina Beertema

Ledamot (M) av landstingsstyrelsen och dess arbetsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons