Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Min vision är att alla elever ska nå målen

Annons

Annelie Luthman (FP) var ordförande för barn- och utbildningsnämnden mellan 2011 och 2014. Även om hon inte längre sitter i nämnden har hon behållit sitt intresse för skolfrågor. Det är bra. Jag tror att vi som är politiker aldrig kan vara helt nöjda med vad vi åstadkommer under våra förtroendeuppdrag. Det dyker upp frågor där vi skulle ha fått mera i enlighet med våra prioriteringar och ideologi. Så är det säkert för Annelie och så kommer det säkert att vara för mig när min tid är ute som nämndsordförande.

Annelie efterlyser i ST vilka visioner jag har och det ska jag försöka redovisa här. Socialdemokraternas politik tillsammans med våra samarbetspartier Vänstern och Centern grundar sig på en överenskommelse med stark social profil. Skulle det inte varit så hade jag aldrig tagit på mig uppdraget.

Sundsvalls skolor visar i flera år att många av våra elever inte når målen i årskurs 9. Min vision är att följa skollagen och skapa förutsättningar för att ändra på det och att alla våra elever ska nå målen för skolan och blir behöriga för nästa nivå. Hela vår organisation ska vara medveten om att det inte är acceptabelt med att eleverna inte når mål. Redan vid nästa sammanträde med barn- och utbildningsnämnden vill jag att vi tar ett politiskt beslut som fastställer mål och strategi för att minska andel elever som inte bli behöriga till gymnasiet. Skolan ska arbeta för att uppnå ett resultat där alla elever blir behöriga. Det är min ambition att politiker i nämnden följer kontinuerligt hur detta arbete fortskrider ut i organisationen. Den frågan behöver ha den högsta prioritet.

För att uppnå resultat i denna viktiga samhällsfråga har vi lämnat uppdrag till vår förvaltning både i nämnden och i fullmäktige. Några exempel som jag kan nämna är hjälp med läxor under skoltid, stöd till klasserna med de mindre barnen för att försäkra om bra grundläggande kunskaper i läsning och räkning, fortsatt stöd till lärande organisationer med exempelvis modellskolor som forskar i sin egen verksamhet, utveckling av ledarskap i klassen och i rektorsleden med mera.

Vi har förutsättningar för att åstadkomma förändringar som gynnar våra elever. Vi har bra med resurser, men vi behöver bättre styrning så att vi satsar på rätt saker. Vi har en stab av professionella ledare och pedagoger som visar en bra kompetens. Jag vill bidra med att ge professionen bästa möjliga redskap för att åstadkomma en skola för alla. Inga elever ska behöva lämna grundskolan utan behörighet. Det är min vision.

João Pinheiro (S)

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons