Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska gruppstorlekarna

Annons

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 30 mars diskuterades en motion från Kristdemokraterna om att ge barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett maxtak på gruppstorlekarna i förskoleklasserna i Sundsvalls kommun. Motionen avslogs och innan och efter debatten har argument förts fram att vi, socialdemokrater, skulle vara mot en minskning av grupperna i förskolan. Det stämmer helt enkelt inte.

Vi gick till val på att minska grupp- och klasstorlekarna i de lägre åldrarna, både förskola och lågstadium. Det gjorde vi likväl på nationell som lokal nivå. Det kommer vi också genomföra. Regeringens budget i höstas innehöll resurser till kommunerna för att kunna anställa fler pedagoger, just för att minska gruppstorlekarna i förskolan. Tyvärr föll den budgeten. De borgerliga och Sverigedemokraterna valde i stället att rösta för sänkta skatter och ett ojämställt vårdnadsbidrag som cementerar gamla strukturer. Även lokalt valde (M), (KD) och (FP) att prioritera vårdnadsbidrag före förskolan i sitt budgetförslag i höstas.

Inför att riksdagen ska fastställa vårändringsbudgeten har regeringen nu presenterat en satsning på att minska klasstorlekarna i de lägre åldrarna. Det ska börja gälla under 2015. Dessutom har regeringen gett Skolverket i uppdrag att ta fram ett riktmärke för hur många barn som ska finnas per grupp på förskolan. Det fanns förut, men togs bort av den förra regeringen. Riktmärket ska baseras på forskning inom området.

Vi vill och kommer att arbeta för minskade klasstorlekar i de lägre åldrarna. Vi kommer följa Skolverkets arbete med rekommendationer om antal barn per grupp. I och med att staten arbetar med frågan tycker vi därför inte ett lokalt maxtak ska tas fram. Istället för att arbeta med att ta fram en siffra som kan komma att ändras inom något år så kommer vi så fort regeringens proposition gått igenom att lägga tid och resurser på att börja arbetet med att minska barngrupperna i Sundsvalls förskolor.

Lisa Lööf (S), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Jeanette Hedlund (S), ledamot kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons