Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Molnen hopar sig över solcellsutvecklingen

Annons

I dag står kommuner, landsting och fastighetsbolag i kö för att installera solceller. Tekniken finns, taken finns, solen och intresset finns. Så även i Sundsvall. Nyligen invigdes exempelvis en stor solcellsanläggning på sjukhusets tak. Nu hopar sig dock molnen över solcellsutvecklingen. Regeringen skyller på EU:s statsstödsregler och lägger fram ett lagförslag som skoningslöst stoppar solel på skolor, sjukhus och andra större fastigheter.

Av Sveriges elanvändning kommer idag mindre än en tusendel från solen. Det kan jämföras med Italien där tio procent av elen är solel. Även om Medelhavsområdet är känt för sitt soliga väder är Sveriges förutsättningar nästan lika bra. Sundsvall nås exempelvis av runt 60 % av den solinstrålning som når Rom. Det innebär att Sundsvall borde få åtminstone 6 % procent av elbehovet från solceller redan idag. Tyvärr är det långt kvar dit.

Därför är det oerhört märkligt att regeringen nu vill införa en skatt som effektivt stoppar utbyggnaden av solceller på skolor, sjukhus och andra större fastigheter. Regeringen skyller lagförslaget på EU:s statsstödsregler, men EU:s lagstiftning är inte ett problem. Snarare har EU pekat ut riktningen genom klargöra att man vill underlätta för kundägd.

Vi menar att det är fullt möjligt, och högst rimligt, att åberopa de undantag från skatteplikt som finns. Solel på fastigheter är småskalig elproduktion, inte storskalig. Används elen för att täcka den egna förbrukningen är man inte ett elbolag, ingen el säljs ju.

Solelkommissionen är ett nätverk som har målsättningen att anpassa gällande lagstiftning så att egen förnybar elproduktion inte motverkas. Nätverket består av HSB, Telge Energi, Solkompaniet och Familjebostäder som representant för Stockholms stad bostadsbolag.

Självklart ska Sverige och Sundsvall använda sina tak till solceller! Därför är vår förhoppning att regeringen snarast reviderar sitt förslag så att det möjliggör solel på alla fastigheter.

Anders Lago

Förbundsordförande HSB

Mats Fagerström

VD Telge Energi

Johan Öhnell

Ordförande Solkompaniet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons