Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nato måste ut ur Sverige

/

Annons

”Som en skolgård där ungarna retar varandra”. Intervjuad i FiB Kulturfront tidigare i år beskriver Hans Blix, diplomat med decenniers erfarenhet och tidigare bland annat chef för FN:s vapeninspektörer, situationen kring Östersjön, där ”det övas och kränks och övas lite till”. Blix har, så folkpartist han är, en oändligt mycket mer balanserad syn på det militära hot, som Sverige påstås vara utsatt för från Ryssland än vår regering och andra politiker. Han medverkar även i en nyutkommen bok, ”Bevara alliansfriheten, nej till Natomedlemskap”. Blix är kritisk till det militära kraftspråk, som Nato visar upp i vårt närområde.

Det värsta uttrycket för detta är naturligtvis den sanslösa stridsövning, som äger rum i större delen av Norrland 25 maj till 7 juni, ACE 15 (Arctic Challenge Exercise 2015) och en samtidig stor flottövning i Östersjön. Över 100 militära plan från nio länder kommer att stridsöva i det norrländska luftrummet, från Ö-vik i söder till treriksröset i norr. Stora delar av övre Norrland är f.ö. redan ett militärt övningsskjutfält, som säljs ut med god förtjänst av Försvarets Materielverk till vapentillverkare från hela världen, som testar nya vapen. I övningsområdet finns nationalparker, renbetesland och samebyar.

Är det konstigt om Ryssland, som allmänt utpekas som det stora hotet mot freden i vårt område, reagerar när man får årets mest omfattande krigsövning inte särskilt långt från det egna landets gränser? Blix, som är kritisk till Rysslands agerande i förhållande till Ukraina och Krim, uppmanar ändå till internationell samverkan, att man anstränger sig att sätta sig in i hur motparten tänker och upplever omvärlden, för att på så vis nå en konstruktiv samtalsnivå, men försöken från väst att förstå Rysslands säkerhetspolitik uteblir. Det är inte konstigt om Ryssland upplever att det alltmer inringas av väst – framför allt Nato. Det ser man klart, när man granskar en karta över militärbaser i världen – varav USA, Natos ojämförligt starkaste militära medlem, har nästan 1000 fasta baser och militära installationer utanför sitt eget territorium, varav flera utmed Rysslands gränser och i dess grannstater. Ryssland har blott en handfull. Natoländernas samlade militärbudget är på över 1000 miljarder dollar per år, Rysslands på 86 miljarder.

Alldeles före valet ansökte alliansregeringen om att Sverige skulle upptas som "värdland” för Nato, ännu ett steg närmare ett medlemskap än det nuvarande Partnerskap för fred. Ett värdlandsavtal skulle ge Nato obegränsad tillgång till svenskt territorium, och det finns heller inget i avtalet som förhindrar att kärnvapen placeras här. Natosoldater står även över svensk lag och kan inte åtalas för brott som begås i Sverige.

Våren 2016 landar värdlandsavtalet på riksdagens bord för godkännande. Det ger oss alla fredsvänner, antiimperialister och antimilitarister ett år för att samlas och göra allt vi kan för att slå tillbaka vansinnet och rädda resterna av svensk oavhängighet. Redan pågår mötesverksamhet, namninsamlingar och protestaktioner runt om i landet, inte minst i Norrbotten.

Kommunistiska partiet anser dessutom, att Sverige bör bryta med Nato och andra militärallianser, lämna det odemokratiska EU, återupprätta alliansfriheten och skrota yrkesarmén till förmån för en återupprättad värnplikt. Då kan Sverige åter få en fredsmäklande roll i världen – istället för att bidra till ökade spänningar och krigshets.

Eva Rudström, Christina Thor, Peter Tjernberg och Peter Åhman

Styrelsen för Kommunistiska partiet i Västernorrland och Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons