Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio av tio vill att regeringen ökar takten

/

Annons

Tvärtemot vad många tror rankas Sverige lågt när det gäller naturskydd och biologisk mångfald. Vi skyddar idag bara hälften jämfört med vad regeringen sagt sig vilja få skyddat och vi når endast två av våra sexton miljökvalitetsmål. En färsk opinionsundersökning som gjorts av Cint på uppdrag av WWF visar att cirka 90 procent är besvikna över att politikerna inte gör mer.

Vi ser med oro på att Sveriges naturskydd håller på att urholkas. Enligt den globala miljörankningen Environmental Performance Index 2014, som bland andra Yaleuniversitetet står bakom, ligger Sverige totalt på plats 9 av 178. Vi hamnar dock bara i topp när det gäller frågor som låg barnadödlighet, tillgång till elektricitet samt ren luft. Däremot hamnar vi först på 89:e plats gällande naturskydd och biologisk mångfald. Här ligger vi efter länder som Albanien, Kongo och Kina.

Vad är det då som är fel? Grundproblemet är att vi saknar ett tillräckligt omfattande och starkt skydd av våra djur och växter, våra skogar, fjäll, sjöar vattendrag och hav.

WWF:s opinionsundersökning visar att 95 procent tycker att det är viktigt att vi tar hand om och skyddar vår natur. Över två tredjedelar kan dessutom tänka sig att betala mer i skatt eller omfördela skattemedel för att skydda vår svenska natur.

Vi uppmanar därför kommande regering att under mandatperioden 2014–2018:

Ta fram en konkret långsiktig handlingsplan för hur skyddsmålen på 20 procent av land- och sötvatten respektive tio procent hav ska uppnås till 2020 och hur även skyddet för hav och kust ska öka till 20 procent.

Dubblera anslagen i statsbudgeten för skydd av värdefull natur till fyra miljarder per år.

Säkra att alla skyddade områden omfattas av tillräcklig skötsel och förvaltning.

Det bästa av allt är att vi faktiskt har goda möjligheter att kunna bevara växt- och djurliv djurlivet och resten av vår älskade och värdefulla natur. Något som också har högsta prioritet i kampanjen Svenska Pärlor som WWF driver nu.

Politikerna måste agera om vi vill ha ett välmående Sverige – inte bara under nästa mandatperiod utan också för kommande generationer.

Håkan Wirtén

Generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF

Åsa Andersson

Enhetschef vattenmiljö, Världsnaturfonden WWF

Mattias Klum

Filmare och fotograf och WWF ambassadör

Johan Kuylenstierna

Medlem i WWFs förtroenderåd.

Fotnot: WWF:s undersökning genomfördes under maj 2014 av Cints on-linepaneler på ett riksrepresentativt urval med över 1 000 respondenter. Syftet var att undersöka vad svenska folket tycker om naturskydd och svensk natur.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons