Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norra Sverige globaliseras och växer tack vare invandringen

/
  • Marabou är ett exempel på företag som startats och utvecklats av invandrare.

Annons

Västernorrland är på många sätt ett internationellt län. Företagen och exportindustrin gör varje vecka affärer med världen! Men vi kan och vill mer!

Världen befinner sig i en allvarlig flyktingkris! Miljontals människor barn och gamla tvingas fly undan krig, våld och terror! Bakom denna grymma verklighet döljer sig svåra människoöden. Några av dessa människor kommer till vårt län och det är med värme som vi ser det engagemang som människor runt om i länet visar!

Tillsammans kan vi arbeta för att dessa nya medborgare ska välja att stanna kvar i Västernorrland, vi behöver deras kunskaper och deras erfarenheter. Många av dem som kommer till Sverige och till vårt län har både utbildning och yrkeserfarenheter som är högt eftertraktade i Sverige.

Tillsammans med det offentliga har civilsamhället spelat och spelar en stor roll för att de nyanlända ska känna att de är en del av vårt samhälle. Folkrörelserna är en grundpelare i samhället som kan föra samman människor med olika bakgrund men gemensamma intressen. Att engagera många i integrationsprocessen och låta det vara just en integration av och mellan människor kräver delaktighet från alla – inte bara de nyanlända. Då blir det som bäst och kortsiktiga utmaningarna överkoms och långsiktiga vinster ges. Men även de privata företagen måste i större utsträckning se möjligheterna. Senaste rapporten visade att 90 000 lediga jobb inte kunnat besättas med lämpliga sökanden! Vi möter arbetsgivare som uttrycker oro för hur man ska klara framtida rekryteringar samtidigt som vi träffar civilingenjörer som kör taxi!

Invandring orsakar alltså inget hot utan snarare ger det ytterligare incitament att utveckla vårt län. Entreprenörskap spelar en betydande roll för invandrare sedan lång tid tillbaka. Bonnier, Bukowskis, Carnegie, Handelsbanken, Marabou, Securitas, Abba konserver, Elit hotell och Zeta är exempel på företag som tidigare invandrare startat och utvecklat. Statistiken visar också att invandrare har en högre andel egenföretagande än infödda svenskar. Det är bara att se sig om i vårt län! Vilka är det som startar och driver caféer och restauranger?

Men många invandrare har också valt att utbilda sig inom vård och omsorg och vår äldreomsorg skulle i dag inte klara sig utan alla dessa människor.

* Låt oss i Västernorrland anta utmaningen och tillsammans ta vara på möjligheterna genom att ännu tydligare arbeta med att attrahera invandrade entreprenörer att starta bolag i Sverige. Låt oss tillsammans med vårt internationella näringsliv aktivt arbeta för att fler utländska entreprenörer välja att starta företag i Västernorrland och Sverige.

* Låt oss anta utmaningen att göra Västernorrland ännu varmare och ännu mer välkomnande!

* Låt oss göra som Pia Boija – Årets västernorrlänning – stå upp mot rasism och för alla människors lika värde.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Bodil Hansson (S)

Sundsvall

Elvy Söderström (S)

Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons