Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny gatutaxa i bostadsområden

/

Annons

Bostadsminister Kaplan har fått kritik från olika håll för att vara alltför passiv, men nu är det uppenbarligen slut med det. Nyligen beslutade nämligen regeringen, med Kaplan i spetsen, att ge Lantmäteriet i uppdrag att utforma en normaltaxa för gatukostnader.

För den oinvigde kan det hela låta oskyldigt, men regeringsbeslutet är i själva verket en bredsida mot landets villaägare. För med regeringens beslut kommer småhusägare i hela landet att tvingas betala hundratusentals kronor för nya och upprustade kommunala gator framöver, utan att ha särskilt mycket att sätta emot. För det är precis det gatukostnader handlar om. I kommuner som Nacka, Huddinge och Härryda är detta ett stort problem för enskilda.

I dag tar 37 av landets kommuner ut gatukostnader. Störst är risken för de familjer som bor i fritidshusområden som permanentas i storstädernas kranskommuner.

Egentligen är det ganska lätt att förstå varför inte fler kommuner gör likadant. Innan beslut om gatukostnader kan fattas måste kommunen samråda med de småhusägare som ska betala. Föga förvånande gör småhusägarna inte vågen när kommunen vill att de ska betala 250 000 kr eller mer för vägarna. Tvärtom blir frågan lätt infekterad, vilket verkar avhållande.

Därför är förslaget om en kommunal taxa listigt.

Upplägget innebär att kommunen genom att införa en ”taxa” fattar ett principbeslut om att ta ut gatukostnader och om hur det ska gå till. Det fiffiga är att kommunen då inte behöver samråda med berörda småhusägare för att kunna ta ut gatukostnader i ett visst område. För alla beslut är ju redan fattade i och med att taxan godkändes. Den enskilde blir fullständigt överkörd.

När Kaplan och regeringen nu ger Lantmäteriet i uppdrag att utforma en normaltaxa för gatukostnader så ser de alltså till att kommunerna får det verktyg som behövs för att enkelt kunna vältra över gatukostnader på villaägare i hela landet.

I övrigt står det med regeringsbeslutet klart att Kaplans mål för samhällsplaneringen är rent snack. Regeringen vill ha ett regelverk som ”på bästa sätt tillgodoser kraven på effektivitet samtidigt som rättssäkerhet och medborgerligt inflytande säkerställs”

Jo, en kommunal taxa är förvisso effektiv för kommunerna, men möjligheten till ”rättssäkerhet och medborgerligt inflytande” kan landets småhusägare i fortsättningen fetglömma.

Jakob Eliasson

Samhällspolitisk chef, Villaägarnas Riksförbund

Lena Södersten

Förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons