Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt samarbete för bättre sophantering

Annons

Alliansens avfallspolitik är dålig för råttorna och sopspionerna men bra för medborgarna. Fler och fräschare återvinningsstationer och bättre information finns med i den helt färska sopöverenskommelsen som nyligen blev klar. Äntligen har regeringens avfallsförhandlare lyckats lösa en oglammig men viktig fråga.

Smutsiga, överfulla och dåligt placerade återvinningsställen har irriterat många. Det blir följden av oklar ansvarsfördelning. Men nu har organisationen Sveriges kommuner och landsting, de kommunala avfallsbolagens intresseorganisation Avfall Sverige och Förpacknings- och tidningsinsamlingen plus Glasåtervinningen kommit överens. Det ska bli 200 nya återvinningsstationer där de bäst behövs, särskilt i städer. Och sen kanske 200 stationer till om det finns behov.

Dessutom ska samarbetet jobba för fler återvinningsstationer på ställen med hög säsongsbelastning och minst en återvinningsstation i orter med livsmedelsbutik som är öppen året runt. De är också överens om att vanliga insamlingarna för sånt som papper och glas kan samordnas med kommunens sopstationer. Vilket exempelvis gör det enklare att lämna större förpackningar. Där återvinningen är låg kan ökad information och fler eller bättre placerade återvinningsstationer sättas in. Det här är bra och effektiv miljöpolitik som ger direkta resultat. Och framförallt underlättar människors vardag.

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot

Sofia Arkelsten (M)

Riksdagsledamot och miljöpolitiskt ansvarig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons