Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyvaket intresse för landsbygden

Annons

Replik på "Ge landsbygden rätt förutsättningar", av Ingemar Nilsson, ST den 24 september.

Landsbygdsfrågor har aldrig varit Socialdemokraternas starkaste gren. 1900-talets socialdemokratiska styre kännetecknades av en flyttlasspolitik med ett uttalat syfte att tömma Norrland på människor. Norrlänningarna behövdes i Mälardalen, tyckte Ingemar Nilssons företrädare.

Nu är landsbygdsfrågorna i fokus. Det är vi i Centerpartiet nöjda med. Frågar man svenska folket är svaret Centerpartiet på frågan om vilket parti man har störst förtroende för i landsbygdsfrågor. För att maximera resultatet i landsbygdspolitiken är det dock fler partier som måste komma in på banan.

Ingemar Nilsson skriver väl och har i sin artikel i stort kopierat de frågor Centerpartiet driver i regeringen. Infrastruktur, bredband och småföretagande är alla områden där satsningarna är större än någonsin under socialdemokratiskt styre. Det räcker dock inte med ord. Det måste till handling. Detta saknas dock hos alltför många av de partier som nu talar sig varm om landsbygden. Socialdemokraterna är ett exempel.

När riksdagens EU-nämnd i våras skulle ge regeringen direktiv inför de europeiska budgetförhandlingarna som bland annat omfattar landsbygdsprogrammet var det bara ett parti som över huvud taget nämnde ordet landsbygd – Centerpartiet. Protokollen finns på riksdagens hemsida. Ungefär samtidigt var Nilssons ekonomiskpolitiske talesperson ute i Dagens Industri och ville halvera pengarna till landsbygdsutveckling, bredband, jordbruk, miljövård och mycket annat som ryms inom landsbygdsprogrammet. Mönstret går igen i Socialdemokraternas skuggbudgetar. Man satsar miljoner men tar miljarder från landsbygden och dess småföretagare genom höjda skatter på allt från gödsel och arbetsgivaravgifter till avstånd (!) i form av en kilometerskatt på tung trafik.

Tack vare Centerpartiet har vi nu ett landsbygdsprogram på 32,4 miljarder kronor för de närmaste sju åren. EU drog ner men Sverige ökade sin finansiering. Centerpartiet hade sett mer, men inom denna nivå klarar vi robusta satsningar på bra svensk mat från aktiva bönder, miljövård i världsklass. Regeringens bredbandsmiljarder måste följas av flera. Än är behoven stora.

Medan andra snackar kommer vi i Centerpartiet fortsätta att leverera riktiga reformer, riktiga satsningar och riktiga skattesänkningar. Så skapas riktiga jobb och riktig landsbygdsutveckling.

Emil Källström, Västernorrlands riksdagsledamot för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons