Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Wahlberg (M) om BB-beslutet – framställdes som att jag hade ändrat mig: "Stämmer inte"

Artikel 6 av 9
Sjukhusstriden i Uppdrag Granskning
Visa alla artiklar

Annons

Angående Uppdrag Gransknings reportage:

Onsdag den 10 januari sändes det reportage Uppdrag Granskning gjort om striderna kring Sollefteå sjukhus. Programmet tog sin utgångspunkt i hot och hat mot politiker och hur det eventuellt påverkar demokratin. Jag deltog i programmet i en intervju som till största del handlade om det grova förtal jag blev utsatt för våren 2016.

Att delta i programmet var inget enkelt beslut, jag hade lovat mig själv och personer i min närhet att lägga den här historien bakom mig och gå vidare i livet. Men när frågan väcktes, väcktes också det engagemang jag har för demokratins spelregler.

För Plus-kunder: Det berättade inte Uppdrag granskning: Hälften av avhoppen är utfrysta socialdemokrater från Sollefteå

För att minska eventuella spekulationer känner jag att jag vill reda ut en av de frågor som ställdes till mig under intervjun. Först och främst vill jag understryka att den intervju jag genomförde handlade om våren 2016. Det var vid denna tid vi skulle fatta beslut om akut ortopedi vid Sollefteå sjukhus. I programmet framställdes det som att jag hade ändrat mig i frågan om nedläggning av BB i Sollefteå – det stämmer inte. Moderaterna och Alliansen var under hela processen emot att lägga ned BB.

I programmet framställdes det som att jag hade ändrat mig i frågan om nedläggning av BB i Sollefteå – det stämmer inte.

Jag fick frågan huruvida det var på grund av det grova förtalet som jag fattade ett nytt beslut till nedläggning av den akuta ortopedin vid Sollefteå sjukhus. Det stämmer att jag i regionstyrelsen röstat för nedläggning men att jag sedan i regionfullmäktige röstade emot nedläggning. Det var alltså under denna tid som det pågick en polisutredning om det grova förtalet.

För Plus-kunder: Uppdrag Granskning svarar på kritiken: "Det hör till ovanligheterna att vi gör makthavare till offer"

Som jag sa i programmet så genomfördes gruppmöten, ett med Moderaterna och ett med Alliansen, mellan dessa två beslut. Diskussionerna var livliga och åsikterna var många. Men majoritetsviljan landade till slut i att inte rösta för nedläggning. Som oppositionsråd företräder jag Moderaterna och Vårdalliansen och kände att jag inte kunde rösta emot majoritetsviljan. Jag tog till mig av argumenten och fattade därför ett nytt beslut, vilket innebar att jag i regionfullmäktige inte röstade för nedläggning av den akuta ortopedin vid Sollefteå sjukhus.

Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte påverkades av de ljusskygga aktiviteter som pågick utanför politikens spelplan.

Den främsta anledningen till att jag ändrade mig var majoritetsviljan i Vårdalliansen. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte påverkades av de ljusskygga aktiviteter som pågick utanför politikens spelplan. Jag vågar påstå att få personer inte skulle påverkas av den typen av stress och press jag kände under den perioden.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag vill också ta detta tillfälle i akt att uttrycka att jag inte på något sätt anklagar företrädare för föreningen ”Sollefteå framtidens akutsjukhus” för de händelser som drabbade mig. Problemet är inte att människor blir arga, upprörda och ställer kritiska och tuffa frågor – det är något vi politiker kan och ska leva med. Problemet och faran är när enskilda personer tar till ljusskygga metoder i syfte att kränka och förtala, det hör inte hemma i en demokrati. Jag tycker att den eller de som hållit på med dessa aktiviteter ska svara för konsekvenserna, inte kollektivet i föreningen.

Per Wahlberg (M)

Oppositionsråd, Region Västernorrland

Läs också:

För Plus-kunder: Pengar till BB-ockupationen går till privatperson som varit aktiv i extremhögern

► Ledare: Marcus Bohlin: Var det här allt Uppdrag granskning hade att komma med?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Alla artiklar i
Sjukhusstriden i Uppdrag Granskning
Annons