Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protestera mot ryskt kärnkraftverk nära Sverige

Annons

Centerpartiet Västernorrland uppmanar länets kommuner att säga nej till ny finsk kärnkraft. Den finska regeringen har tyvärr gett byggnadstillstånd för ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki. Ett samhälle beläget i finska Österbotten, på andra sidan Bottenviken och endast 20 mil från Umeå.

Kärnkraftsverket är omdiskuterat. Kärnkraftsbolaget Fennovoima uppfyller dock finska riksdagens krav. Men orosmolnen finns fortfarande kvar. Den ryska statens energibolag Rosatom är delägare med sin dryga tredjedel i ägarstrukturen. Dessutom kommer Putins skandalomsusade bolag att leverera och bygga anläggningen.

Medan EU försöker att frigöra sig från rysk gas och hjälpa Baltstater som är beroende av rysk energi med andra lösningar, så kommer nu den ryska staten in på Finlands energimarknad. Även den mest kärnkraftsvänlige borde därför ta sig en funderare om detta inte är ytterligare en säkerhetspolitisk risk i regionen.

Dessutom finns en allvarlig miljöaspekt som borde tas i beaktande. Med ett kärnkraftverk i Pyhäjoki skulle Bottenviken bli särskilt utsatt på grund av sitt grunda vatten och sköra ekosystem. Ett hot mot den marina miljön i vår närhet.

En annan aspekt, som det inte tagits hänsyn till, är en nyligt gjord opinionsundersökning som visar att ungefär hälften av den finska befolkningen är emot bygget. Dessutom kommer kritik från den svenska sidan, framförallt från boende efter Norrlandskusten.

Ett antal kommuner, däribland Skellefteå, har hittills tagit ett aktivt ställningstagande mot all kärnkraft i Bottenviken för att visa sitt missnöje mot det finska bygget. Ett ställningstagande som Centerpartiet i Västernorrlands län till fullo delar!

Centerpartiet Västernorrland uppmanar nu länets samtliga kommuner att ta ställning mot bygget av ett nytt kärnkraftverk i finska Pyhäjoki.

Jonny Lundin

Distriktsordförande Centerpartiet Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons