Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningen för fattiga inlandskommuner

Annons

Varför ska fastighetsskatten på vattenkraftverk gå till staten? 2007 avskaffades den statliga fastighetsskatten på småhus och ersattes med en kommunal fastighetsavgift. Samma förändring har inte skett på kommersiella industrifastigheter. Här går pengarna fortfarande till staten. Något som är ganska unikt för Sverige, både i Norge och Finland tillfaller hela eller delar av skatten kommunerna där verksamheten bedrivs. Hela landet är ju vinnare på vattenkraften, men det finns ju även nackdelar.

Nackdelarna uppstår i vattenkraftens fall enbart lokalt, vid dammarna och själva kraftverken med förstörda landområden, försämrat fiske och bad mm. Varför ska då inte skattepengarna hamna lokalt.

Många av vattenkraftskommunerna är idag fattiga kommuner. Om hela eller delar av fastighetsskatten på elproducerande fastigheter tillföll kommunen skulle dessa få en helt annan ekonomi. Kommunerna skulle kunna satsa på att bli attraktiva kommuner med låg kommunalskatt, väl utbyggd service, bra skola, barn och äldreomsorg. Det gör att människor flyttar in och företag blir intresserade av att etablera sig i kommunen.

I min kommun Ånge betalade vattenkraften cirka 118 miljoner i fastighetsskatt 2013. I hela länet var skatten cirka 970 miljoner kronor. Siffrorna talar för sig skälv.

Hur skatteintäkten ska fördelas mellan kommunerna i regionen måste man självklart titta på, då vi i länet har två kommuner, Härnösand och Kramfors med bara 22 000 respektive 10 000 i skatteintäkt från vattenkraften. Centerpartiet bestämde på partistämman 2014 att arbeta för att fastighetsskatten på elproducerande fastigheter ska tillfalla berörda kommuner/regioner. För mig är det här en stor och viktig fråga som jag lovar att slåss för.

Erik Thunefors (C)

Kandidat till riksdagen 2014

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons