Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådrum om Petersvik brådskar

/

Annons

Replik på "Sundsvall logistikpark är ett framtidsprojekt", ST 16 augusti.

Det finns anledning att känna besvikelse över det svar, eller snarare ickesvar, som Sundsvalls politikerkår samlat sig till beträffande uppropet om ett rådrum för Petersvik (ST 13/8).

Svaret – som liknar en tjänstemannaskrivelse – undviker på ett närmast kliniskt sätt att ge svar på en enda av våra frågor. I stället väljer man att i varje stycke försöka tala om att det minsann inte begåtts några fel i hanteringen av hela Petersviksärendet.

Inlevelse och problematisering lyser med sin frånvaro och slutstyckets försök till medkänsla med de ”närmast berörda”, det vill säga de familjer som direkt drabbas av den utdragna processen, känns mer pliktskyldigt än äkta.

I stället för att äntligen försöka bringa klarhet i de turer som kännetecknat processen ända sedan 2007 bidrar detta försök att resa maktens murar till att ytterligare väva in Petersvik i ett töcken av oklara motiv och dolda agendor.

Vårt upprop var ju inte precis en revolutionär appell utan snarare en uppmaning att stanna upp och redovisa sakläget och lägga korten på bordet så att alla kan se dem. Den uppfattningen har dessutom framförts i ST på ledarplats av två oberoende redaktörer under de senaste månaderna.

Vår önskan om att stanna upp och ta del av det aktuella omvärldsläget kan väl inte vara för mycket begärt i ett projekt som delvis baseras på tio år gamla utredningar?

• Vad blir de ekonomiska konsekvenserna för skattebetalarna?

• Var slutar notan för kommunen och var går SCA in?

• Vilket underlag baseras hela behovsanalysen på?

• Var finns en allsidig konsekvensbeskrivning?

• Hur ser lokaliseringsalternativen ut?

• Hur ser det ut med samverkansmöjligheter, ny miljöteknik, aktuell logistikforskning?

Bristen på öppenhet och dialog gäller inte bara kommunen, utan även SCA. Den analys för Ortvikens framtid som containerterminalsprojektet en gång byggde på är sedan länge inaktuell. Vilken är SCA:s roll och motiv i projektet nu eftersom man inte vill ge besked om finansiering före 2017? Enligt en artikel i ST (1/9) ska Östrandsfabriken inte utnyttja kombiterminalen och dessutom kommer mängden lastbilstrafik till hamnen att öka.

Det är lätt hänt att utmålas som utvecklingsfientlig bara för att man vill problematisera och nyansera debatten. Vi som skriver under detta upprop vill därför tydliggöra att vi gärna vill se effektivare och hållbarare transportlösningar och en god infrastruktur i Sundsvallsregionen.

Men vi vill samtidigt värna om och utveckla Sundsvall som en attraktiv stad som tar hänsyn till en lång rad olika värden. Det kan därför inte råda någon tvekan om att Petersvik, Sundsvallsfjärdens sista grönområde, förtjänar en seriös debatt och hantering. Petersvik är en ändlig resurs, som om det industrialiseras aldrig kommer att kunna återställas.

Med en annan inriktning i stadsplaneringen skulle Korsta-Petersvik kunna utvecklas för bland annat nya bostäder, friluftsliv, turism, idrott och småbåtsliv.

Endast en ledande Sundsvallspolitiker har varit öppet självkritisk i Petersviksfrågan, Kristdemokraternas Liza-Maria Norlin. I radions P4 sa hon häromdagen att det behövs en fortsatt politisk debatt om Petersvik och att locket inte kan läggas på om de folkvalda ska vinna medborgarnas förtroende.

Vi menar, i likhet med Norlin, att det inte är tillräckligt för de ledande politikerna i Sundsvall att fortsatt gömma sig bakom tjänstemännen. Vår tidigare begäran om ett rådrum om Petersvik står därför fast, och de senaste dagarnas röriga turer med dubbla budskap från kommunen om 1800-talshusens framtid understryker än mer att ett rådrum är angeläget och brådskande.

Stefan Andersson, Mikael Andersson-Knut, Vicci Andersson Sjöbom, Christian Beijer, Lennart Bergström, Peter Bjertung, Barbro Björk, Daniel Blomqvist, Svenåke Boström, Berit och Claes Grebenö, Lars L. Gustafsson, Gunnar Heljestrand, Örjan Lidén, Torbjörn Lindgren, Staffan Lindroth, Thomas Lundmark, Emil Maxén, Tomas Melander, Niclas Nilsson, Eva Norberg, Per H. Ramqvist, Tom R. Sahlén, Christer Sehlstedt, Joel Svensson, Eva Swedenmark, John Swedenmark, Peter Swedenmark, Nils Johan Tjärnlund, Örjan Torell, Petter de Vahl, Anders Öhrn, Petter Österlund, Eva Groth, Lennart Åkermark.

Läs också:

Rädda Petersvik-sidan blockar åsiktsmotståndare

Davids kamp mot Goliat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons